БЛАГОДАРЕЊА, СЛАВОСЛОВИ И МОЛИТВЕНА ОБРАЋАЊА ГОСПОДУ И МАЈЦИ БОЖИЈОЈ

(Мисли о молитви – Свети Јован Кронштадски)

Благодарност за милост и опроштај грехова
Слава Теби, Спаситељу, Сило свемогућа! Слава Теби, Спаситељу, Сило свуда присутна! Слава Теби, Срце најмилосрдније! Слава Теби, Слуху увек отворени на услишавање молитава мене грешнога и на помиловање и спасавање од мојих грехова! Слава Теби, најсветлије Очи, које свагда на мене гледају љубазно и прозиру све моје тајне! Слава Теби, слава Теби, слава Теби сладчајши Исусе, Спасе мој!

Молба за даривање духовних дарова
Шта да ти принесем Господе, за све дарове Твоје, којима ме непрестано штедро дарујеш? Једино веру своју, јер дела немам која ме оправдавају јер никакво добро не учиних пред Тобом. Но и вера је моја дар Твој ; ипак Твоје од Твојих принесено Теби прими. Јер све је Твоје, и сви ми смо Твоји; Ти си најсавршенији Прволик наш, ми смо слике Твоје неизрециве славе, иако носимо ране Грехова, смилуј се Господару на своје створење, и очисти Својим милосрђем и дај нам жељену отаџбину чинећи нас опет житељима раја. (из троп. на непороч. у суботу); Уклони од нас телесне страсти, да бисмо, победивши све телесне похоте, живели духовним животом, мислећи и Говорећи све што је Теби угодно, (девета јутарња молитва коју читају свештеници у време шестопсалмија).
Слава Теби Господе, Оче наш, премудри Проверитељу моје љубави према Теби и ближњем моме. Н e остављај ме без искушења, ако премудрости и правди Твојој буде угодно и потребно, ни једног дана живота мога; да се засади, да се утврди, да се очисти и узвиси моја љубав према Теби и ближњем моме и да се не јавим на Твом суду јалов пред лицем Твојим.
О Ти, Свемогући Владико, Којем се на један миг све повинује, цео видљиви и невидљиви свет, даруј ми да Те прослављам непрестано у простоти вере моје у Твојој бесконачној сили. Даруј ми веру непостидну, наду поуздану и љубав нелицемерну према Теби и ближњем.
Господе, Ти си Сам рекао пречистим устима Твојим: будите ви, дакле, савршени, као што је савршен Отац ваш Небески (Мт. 5, 48). Хоћу да будем савршен. Буди, заиста, Ти за мене свако савршенство, јер Ти си рекао: без мене не можете чинити ништа (Јн. 15, 5).
Дај ми, Господе, благодат да одбацим себе- тог ђавола, какав сам постао по наслеђу од Адама. Нови Адаме, Господе Исусе, преобрази ме, новим човеком ме начини, одени ме Собом.
Н e допусти, Господе, ни на тренутак да чиним вољу непријатеља Твога и мога ђавола, него да чиним непрестано само Твоју вољу, мога Цара и Бога: Ти си једини истинити Цар мој, Којим цареви царују, дај ми да се повинујем Теби, благоугађам пред Тобом увек искрено и чврсто. Ходите да се поклонимо Цару нашем Богу, да служимо Њему са страхом и да се радујемо Њему са трепетом(ср. Пс. 94, 6; 2, 11).
Господе! Ти си дошао да нас спасеш вером у Тебе, ево верујем, спаси ме јер си Ти Спаситељ мој! Ти си дошао да обновиш иструлелу од греха природу моју обнови ме иструлелог страстима и похотама, обнови и душевно и телесно, да будем чист срцем и крепак телом ради славе имена Твога. Ти си дошао да нас избавиш од вражија посла избави ме од служења врагу свезломе, нечистоме, скверноме и одвратноме, који ратује у удима мојим и приклања ме, и насилно ме вуче ка греху. Ти си дошао да нас просветиш просветли помрачено страстима срце моје. Ти си дошао да сабереш расејано
сабери моје мисли, које је расејао враг. Ти си дошао да нас укрепиш у немоћи нашој и рекао си: сила се Моја у немоћи показује, и апостол Твој говори: Зато ћу се најрадије хвалити својим немоћима, да се усели у мене сила Христова (2. Кор. 12, 9); о, ја сам крајње немоћан и не могу без Тебе да чиним ништа добро; не могу без Тебе ни да мислим, ни да осећам добро, ни да желим добро, ни да говорим, ни да радим, ја сам несумњиво немоћан за свако добро без Тебе; дај ми благодат, дај светлост и снагу да мислим и осећам добро и да га лако извршавам, да говорим и чиним оно што је Теби благоугодно. Сав живот свој предајем Теби, Христу Богу, Спаситељу моме, Обновитељу моме; очисти, освети и спаси ме. Срце чисто саздај у мени, Боже, и Дух прав обнови у мени (Пс. 50, 12). Помози ми: блиска је и брза без Тебе погибао моја сваког часа.
Господе! дај ми увек кротко срце, поглед јасан, прав и кротак. Буди! Слава, Господе, измени учињеној у мени десницом Твојом, благодарим Теби, јер си одагнао од мене усијано трње мојих страсти и моју тескобу, и моју срамоту и моју немоћ. Даровао си ми мир, тишину, слободу, снагу и одважност. Утврди то што си учинио у мени. Слава сили вере, сили молитве. Све што молим од Тебе у молитви верујући, примам по речи Твојој (Мк. 11, 24). Благодарим Ти, Господе, јер од мртвих ме толико пута подиже (2. Кор. 1, 9), и смртно, греховно царство у мени разруши.
Господе! у љубави узајамној научи ме да живим и учврсти Духом Твојим Светим; побуде страсти, које сметају љубави небеској, јеванђељској, укроти, и срца наша умртви за земаљске сласти. Дај ми, Господе, да у односу на сва земаљска блага увек првенство дам благодати Твојој, миру Твом, правди и светињи Твојој и да у њој увек пребивам, у све дане живота, до последњег даха!
Господе! ја сам сасуд Твој: напуни ме даровима Духа Твога Светога, без Тебе ја сам празан, без икаквог блага или још горе пун свакаквих грехова. Господе! ја сам Твоја лађа: испуни ме товаром добрих дела. Господе! ја сам ковчег Твој: испуни га, не обманом среброљубља и сласти, већ љубављу према Теби и Твојој одушевљеној слици човеку.
Господе! Твоје име је Љубав: не одбаци ме заблуделог! Име Ти је Сила: оснажи ме јер малаксавам и падам! Име Ти је Светлост: просветли моју душу помрачену житејским страстима! Име Ти је Мир: умири пометену душу моју! Име Ти је Милост: не престај да ме милујеш!
Благодарност ради даривања духовних блага
Човекољупче, Господе Исусе Христе, Сине Божији, благодарим Ти од свег срца, јер си моју молитву о љубави према ближњем и презрењу земаљског услишио и мирну, разумну и сладосну љубав у срце моје излио. Утврди Боже, ово у мени молитвама Пречисте Владичице наше Богородице и дај да будем чедо Твоје, Господе, и чедо Њено најистинитије.
Благодарим Теби, Радости моја, Господе славе, јер си примио мој лик кроз оваплоћење од Пречисте Дјеве и указао поштовање и уздигао, и обожио људски род; благодарим Ти, јер ме од трулежности поново ка нетрулежности узводиш, скверни моје очишћаваш, немоћи и болести исцељујеш, тугу у радост претвараш, тескобе греховне преобраћаш у пространство оправдања Твог, да бих вером и покајањем срдачним таму страсти прогнао, и Твоју духовну светлост дарујеш, сметеност отклањаш и мир с више низводиш, малодушност одгониш и храброст са смелошћу дарујеш. Слава милосрђу Твоме!
Покајничка молитва против ђаволског унинија
Када згрешиш по педесети и стоти пут у току дана и тобом овлада крајње ђаволско униније и безнађе у Божије милосрђе, реци из дубине душе са Метафрастом:
“Знам, Владико мој, да безакоња моја надвисише главу моју, али је безмерна величина милосрђа Твога и неисказана милост незлобиве доброте Твоје, и нема греха који побеђује човекољубље Твоје. Стога, чудесни Царе, незлобиви Господе, учини чудо милости Твоје на мени грешном, покажи силу доброте Твоје, и обелодани јачину самилосног милосрђа Свог, и прими мене грешног који се обраћам. Прими ме, као што си примио блудног сина, разбојника, блудницу; прими ме који сам ти неизмерно згрешио и речју и делом и срамном похотом и неразумном помишљу, и немој ме изобличити праведним судом Твојим, и немој ме казнити праведним гневом Твојим. Помилуј ме, Господе, јер сам не само немоћан него сам и Твоје створење. Ти си, Господе, утврдио на мени страх Твој, а ја пред Тобом учиних зло. У Тебе се уздам, Боже мој! Ако постоји нада на моје спасење, ако човекољубље Твоје побеђује мноштво безакоња мојих, буди ми Спаситељ, и по милосрђу Свом и по милости Својој отпусти, остави ми све, што Ти згреших, јер се душа моја испуни многим гресима, и у мени нема наде на спасење. Помилуј ме, Боже, по великој милости Својој, и немој ми узвратити по делима мојим, и немој ме осудити по поступцима мојим, него обрати, заштити, избави душу моју од зала која расту заједно са њом, и од злих потхвата; спаси ме ради милости Своје, нека онде где се умножи грех, још већма изобилује благодат Твоја; и ја ћу те хвалити и прослављати у све дане живота свога. Јер си Ти Бог оних што се кају и Спаситељ оних што греше” (4. молитва за Св. Причешће).

Благодарност за избављење од страсти и смутњи вражијих
Господе! Благодарим Ти од свег срца, јер си ме безброј пута спасао од бешчашћа, насиља, беснила страсти и угасио распаљене према мени стреле нечастивог и миром ограђивао душу моју и росом благодати Твоје освежавао је. Слава Теби, Многомилостиви и Свесилни, јер до сада благодаћу Твојом остајем цео и неповређен без обзира на безбројна лукавства нада мном невидљивих и најзлобнијих непријатеља, који желе да ме прогутају. Знам, Господе, као што ме и од свих њихових смутњи и клевета избављаш и спасаваш, каквим знаш судбама, за Царство Твоје Небеско, и не само мене, него и све који благочестиво живе и који су оклеветани од духова злобе: јер је Твоје да милујеш и спасаваш оне који желе и штавише, оне који не желе спасење. Хтео ја, речено је, или не хтео, спаси ме (мол. веч. Св. Јов. Дам.).
Владико мој, Господе Исусе Христе! Мој брзи, најхитрији, недокучиви Заступниче! Благодарим Ти од свег срца мога, што си ме Ти милостиво чуо, када сам Те у помрачењу, тескоби и пламену вражијем позвао, муњевито, моћно, благо избавио си ме од непријатеља мојих и даровао моме срцу ширину, лакоћу, светлост! Владико, како сам се злопатио од смутњи вражијих, како си ми благовремено пружио помоћ и како је јасна била Твоја свемогућа помоћ! Славим доброту Твоју, радопослушни Владико, надо очајних; славим Те јер ниси посрамио моје лице на крају, но си ме милостиво избавио од таме и бешчашћа адског. Па како после тога могу икада да очајавам у Твојој пажљивости и помиловању мене окајанога? Увек, увек ћу призивати сладчајше име Твоје, Спаситељу мој; Ти си неизрецива Благост као што си свагда, тако и у будуће, спаси ме према неизмерном милосрђу Твоме, јер име је Твоје Човекољубац и Спас!

Молитва за усавршавање дела милостиње
Господе! научи ме да дајем милостињу са задовољством, са нежношћу, са радошћу и да верујем да дајући је, ја не губим, него добијам неупоредиво више од онога што дајем. Одврати моје очи од људи са суровим срцем, који не саосећају са ништима, равнодушно се сусрећу са сиромаштвом, осуђују, укоравају, жигошу са погрдним именима и раслабљују моје срце, да не чиним добро и да огорче и мене против сиромаштва. О, Господе мој! како се много таквих људи среће. Господе, усаврши дело милостиње! Господе, да свака моја милостиња буде на корист, а не на штету! Господе, прими Сам милостињу у лицу сиромашних људи Твојих!

Молитва пред причешће Светим Тајнама
Причешћујући се Светим Тајнама, о свештениче, говори у срцу: идеш ка мени, Даваоче живота, да ме избавиш из чељусти адске змије, очистиш од нечистоте страсти, умириш моје узнемирено срце, оживотвориш моју умртвљену душу, развеселиш жалосни и малодушни дух мој; идеш да ме нахраниш, изнуреног греховном глађу, да ме оденеш обнаженог од сваке врлине, укрепиш немоћног, почаствујеш мене бешчаснога, да узвеличаш мене униженог, облагородиш мене презреног, просветлиш мене мрачног. Свако доброчинство дарујеш мени: благодарим Теби, Премилосрдни!

Благодарствена молитва исцељенога од болести
Када добијеш исцељење од било које болести, заблагодари Господу следећим кратким славословљем: слава Теби, Господе Исусе Христе. Јединородни Сине Беспочетнога Оца, који једини исцељујеш сваки недуг и сваку болест у људима(ср. Мт.4,23), јер си ме помиловао грешнога и избавио си ме од болести моје, не допустивши јој да се развије и да ме умртви ради грехова мојих. Даруј ми од сада, Владико, снагу да чврсто творим вољу Твоју за спасење моје грешне душе и у славу Твоју са Беспочетним Твојим Оцем и Једносушним Твојим Духом, сада и увек и у векове векова. Амин.

Молитва Пресветој Тројици
Слава Теби, Свесвети, Животворни Душе, који од Оца исходиш и у Сину свагда обитаваш (стихира на дан Свете Тројице), нераздељиви од Оца и Сина! Слава Теби, Сине Божији, који Духом Божијим изгониш демоне (ср. Мт. 12,28; Лк. 11,20) и Њиме спасење наше устројаваш, и нас освештаваш, умудрујеш, укрепљујеш! Слава Теби, Оче, који си увек благонаклон према нама кроз Сина у Духу Светом! Нераздељива Тројице, Јединице помилуј нас!
У томе и јесте величина Твога Божанства, Господе Спасе, што је живот сваког бића у Теби, као у личном Животу, да сви поштују Тебе, као што поштују Оца (Јн. 5, 23), у томе и јесте величина Твоја, Душе Свети, Животворни, што Ти све освећујеш, укрепљујеш и живиш заједно са Оцем и Сином, да сви поштују Тебе, као што поштују Оца и Сина; у томе и јесте величина Твоја, Душе Свети, што и Син Божији Јединородни, као Једносуштан Теби, Тобом је творио силе и чудеса, и Тобом освећује, укрепљује и води нас према Оцу Своме: Њиме имамо приступ ка Оцу у једном Духу (Еф. 2, 18).

Молитва Светом Духу
Слава Духу Божијем, од Оца исходећем ради оживљавања сваког бића и који целу васиону испуњава. Слава Њему, даваоцу живота Анђелима и људима и сваком бићу. Слава Њему, Сили нашој, Светињи нашој. Слава Њему, Савечном Оцу и Сину!
Душе Свети, сви ми хришћани смо Твој дах, Твоје рођење после Крштења, па и по првом животворном даху у лице првог човека, сви ми, сва племена земаљска, смо Твој дах, Твоје рођење! Помилуј према томе и обнови све нас, Душе Свети! дахом Својим прогањај смрад грехова и страсти наших, искорени смрад свих грешних склоности!
Душе Свети, живи, лични, владарски, жива свезо Оца и Сина помилуј ме!
Душе Свети, Животворни и који обједињујеш сва створења, нарочито разумна створења, сило свега створенога помилуј ме!

Обраћања Владичици Богородици
Владичице Богородице! Ти, Чија љубав према хришћанима превазилази љубав сваке овоземне мајке, сваке жене, чуј нас у молитвама нашим и спаси нас! Да Те се сећамо непрестано! Да Ти се молимо увек усрдно! Да прибегавамо увек покрову Твоме светом без лености и без сумње.
Спаси нас, род Твој, Владичице! Спаси нас, и по крви сродне Твоје! Спаси нас, Мати Живота и Мати свих нас, иако нисмо достојни да Те зовемо Мајком својом! Очисти, освети, утврди и спаси нас молитвама Твојим!
Владичици Богородици, светим Анђелима и свим Светима моли се као Самоме Духу Светом, или још више као Светој Тројици, Која их освећује и у њима обитава. Да u они у нама једно буду (Јн. 17, 21). Јер си свет Боже наш и у Светима обитаваш (возглас). Амин.
Господе! не лиши ме Твојих небеских блага, јер Ти си Господ и можеш све да учиниш ако хоћеш; Господе, избави ме вечних мука, јер Ти си Господ, и то можеш такође лако да учиниш, ако хоћеш, Господе, ако умом или помишљу, речју или делом сагреших опрости ми, видећи немоћ душе моје! Јер, Ти си Господ и све можеш да учиниш за мене, који се кајем и молим за Твоја добра. А Ти, Владичице свих Анђела и људи, свеблага и свемоћна, као страшна заповедница, прогонитељка и пламен свих непријатељских сила, како лако можеш да разрушиш, брзином муње, све разноврсне сплетке злих духова, избави нас од сваког греха и укрепи нас силом Твојом на сваку врлину; учини нас подобнима Сину Твојему и Богу нашем и Теби, Пресветој Дјеви, Матери Господа нашег, јер ми се називамо именом Христа, Сина Твога, као удови Његови. Да не буде наш назив хришћанин празан звук, без силе, но да сви ми будемо подражаваоци Христа, Начелника наше вјере (Јев. 12, 2), и Тебе человођо духовне обнове ( Пресветој Богородици, икос 10). Да будемо сви ми као живо камење, које се зида дом духовни, свештенство свето, да бисмо приносили жртве благопријатне Богу (ср. 1. Пт. 2, 5). О, Владичице, Владичице! да Те узалуд не зовемо Владичицом: покажи и показуј увек над нама Твоје свето, живо делотворно владичанствао. Покажи, да све можеш за добро, као Мати преблага преблагог Цара; растерај мрак са наших срдаца, угаси стреле злих духова, који су се лукаво на нас покренули. Мир Сина Твог и Твој мир нека царују у нашим срцима, да сви увек радосно кличемо: ко је после Господа као Владичица наша, преблага, свемоћна и најбржа Заступница наша? Тога ради си узвеличана, Владичице, ради тога Ти је дато неизрециво обиље Божанске благодати, ради тога су Ти неисказана одважност и сила код Божијег престола и дар свемогуће молитве дати, ради тога си Ти неизрецивом светошћу и чистотом благоукрашена, ради тога Ти је моћ најнеобичнија од Господа дата, да би нас чувала, штитила, заступала, очистила и спасла, наслеђе Твоје, Твога Сина и Бога. Спасавај нас, о Пречиста, преблага, премудра и свемоћна! Јер си Ти Мати Спаситеља нашег, Који је од свих имена највише волео да се зове Спаситељем, као што је и само име Његово Исус или Спаситељ. Нама, који странствујемо у овом животом, својствено је да падамо, јер смо обложени многострасним телом, окружени поднебесним духовима злобе, који нас прелашћују ка греху, живимо у свету прељуботворном и грешном, саблажњујућем на грех; а Ти си изнад сваког греха, Ти си пресветло Сунце, Ти си Пречиста, преблага и свемоћна, Теби је својствено да очистиш нас упрљане гресима, као што мати купа децу своју, ако Те смирено позовемо у помоћ; Теби је својствено да подижеш нас, који непрестано падамо, да нас заступаш, чуваш и спасаваш, ојађене од духова злобе и учиш да идемо спасоносним путем, ма какав он био.
Дај ми, Владичице, чистоту срца, простоту срца, синовско поверење, преданост и љубав према Теби свагда, сада и у векове векова. Амин.