МОЛИТВА ПРЕ ЧИТАЊА СВЕТОГ ПИСМА

Прекрсти се клекни и усрдно реци:
Господе Боже наш, Исусе Христе, отвори очи моје и видећу чудеса закона Твога. Путник сам на земљи, не скривај од мене заповести Своје. Расветли очи мога ума и моје душе да бих схватио силу, која се крије у речи Твојој Господе.
Потом устани на ноге прекрсти се, узми у руке Свето Писмо, пољуби га с љубављу и положи на своје очи и на своје срце а онда пун светог поштовања моли Господа Исуса Христа овако:
Ја недостојни држим Те посредством Твог Светог Јеванђеља мојим нечистим рукама, реци ми молим те речи живота и речи утехе кроз уста и језик Твог Светог Еванђеља; дај да га слушам унутарњим и обновљеним ушима и да те језиком Духа Светога славим. Амин
Молитва после читања Светог Писма
Прекрсти се пољуби Свето Писмо и с љубављу реци:
Захваљујем Ти, Господе, на овоме што сам сазнао и молим Те, ја твој грешни, недостојни и непотребни слуга, сачувај ме и благослови у току дана као и моју породицу, земљу и цео свет.
Реч Божија је целив вечности. Блажени су они који слушају. Бог говори, а ја слушам. Тако се преко речи сједињујем с Њим. Слушам срцем. Јер и речи Светога Писма долазе из Божијег срца. Слава и хвала Богу на свему и сада и увек и у векове векова. Амин.