МОЛИТВА СВЕТОМ ЈОАСАФУ, ЕПИСКОПУ БЕЛГОРОДСКОМ

(чита се за исцељење од болести срца )

О, угодниче Божији, Светитељу Јоасафе, из дубине срца призивамо те ми, слуге Божије (имена), огради нас од јереси и раскола, научи нас узвишеној мудрости, расејани ум наш просвети и на пут истине управи, охладнело срце загреј љубављу према ближњем и ревношћу за испуњење заповести Божјих, грехом и леношћу раслабљену вољу нашу оживотвори благодаћу Духа Свесветога. Да следећи твој пастирски глас,сачувамо у чистоти и правди душе наше, и тако, Богу помажући, достигнемо Царство Небеско, где ћемо скупа с тобом славити пречасно и величансвено име Оца и Сина и Светога Духа,у све векове. Амин.

Тропар, глас 3.

Омиљени Светитељу Христа Бога, Правило вере и образ милосрђа људима си био: бденијем, постом и молитвама као светило пресветло засјао си, и прослављен од Бога јавио се: јер почивајући телом у нетрулежности, а духом Престолу Божијем предстојећи, точиш чудеса преславна. Моли Христа Бога да утврди Отаџбину нашу у Православљу и благочестивости и да спасе душе наше.

Кондак, глас 8.

Ко ће исказати све подвиге житија твога? Ко ће милости Божије премноге које се кроз тебе јавише побројати? Знајући добро твоју велику смелост пред Пречистом Богородицом и Свемогућим Богом, у умиљењу срца ти вапијемо: не лиши нас твоје помоћи и заступништва, Светитељу Христов и чудотворче Јоасафе.