МОЛЕБНИ КАНОН СВЕТОМ И БЛАГОВЕРНОМ КРАЉУ СТЕФАНУ ДЕЧАНСКОМ

 

МОЛЕБНИ КАНОН СВЕТОМ И БЛАГОВЕРНОМ КРАЉУ СТЕФАНУ ДЕЧАНСКОМ
Свештеник: Благословен Бог наш, свагда, сада и увек и у векове векова.
Псалам 142.
Господе, услиши молитву моју, прими мољење моје по истини Својој, услиши ме по правди Својој и не иди на суд са слугом Твојим, јер се нико жив неће оправдати пред Тобом. Непријатељ гони душу моју, гази у прах живот мој, посађује ме у мрак, као давно помрле. Трне у мени дух мој, помете се у мени срце моје. Помињем дане старе, пребрајам све послове Твоје, размишљам о делима руку Твојих. Пружам к Теби руке своје, душа је моја као сува земља пред Тобом. Брзо ме услиши, Господе, нестаје духа мога, немој одвратити лица Свога од мене, јер ћу бити као они који одлазе у гроб. Рано ми јави милост Своју, јер се у Тебе уздам. Покажи ми, Господе, пут којим да идем, јер к Теби подижем душу своју. Избави ме од непријатеља мојих, Господе, к Теби прибегох. Научи ме творити вољу Твоју, јер си ти Бог мој, Дух Твој благи нека ме води по стази правој. Имена ради Свога, Господе, оживи ме правдом Твојом, изведи из муке душу моју. И по милости Својој истреби непријатеље моје, и погуби све који муче душу моју, јер сам слуга Твој.
Слава: и сада: Алилуја! (трипут)
Одмах певамо глас 4.
Бог је Господ и јави се нама, благословен који долази у име Господње.
Стих 1: Исповедајте се Господу и призивајте име Његово свето.
Стих 2: Сви ме народи окружише и у имену Господњем запеваше.
Стих 3: То би код Господа и чудесно је у очима нашим.
Тропар глас 4.
У трпљењу добрострадалних подвига твојих многообразне ране претрпео јеси и по скончању своме венац од Бога с мученичким зборовима примаш и у земљу кротких насељаваш се блажени, за нас Христа Бога моли, да дарује душама нашим велику милост.
Слава: исто И сада: Богородичан:
Ми недостојни нећемо никада ућутати, Богородице, казујући чудеса Твоја, јер када ти не би предстојала молећи, ко би нас избвавио од толиких беда. Ко би нас сачувао до сада слободне. Нећемо одступити од Тебе, Владичице, јер ти слуге Твоје увек спасаваш од свих опасности.
Псалам 50.
Помилуј ме, Боже, по великој милости Својој и по обилном милосрђу Свом очисти безакоње моје. Опери ме добро од безакоња мога, и од греха мога очисти ме. Јер безакоња своја ја знам, и грех је мој стално преда мном. Теби јединоме сагреших и зло пред Тобом учиних, а Ти си праведан у речима Својим и чист у суду Своме. Гле, у безакоњима се зачех и у гресима роди ме мати моја. Гле, истину љубиш и јављаш ми непознатости и тајне свемудрости Своје. Покропи ме исопом и очистићу се, умиј ме, и бићу бељи од снега. Дај ми да слушам радост и весеље, да се прену кости моје потрвене. Одврати лице Своје од грехова мојих и сва безакоња моја очисти. Срце чисто сагради у мени, Бозе, и Дух прав обнови у мени. Не одгурни ме од лица Твога и Духа Твога Светога не одузми од мене. Дај ми радост спасења Твога и Духом владалачким учврсти ме. Научићу безаконике путевима Твојим и безбожници ће се обратити Теби. Избави ме од крви, Боже, Боже спасења мога, обрадоваће се језик мој правди Твојој. Господе, отвори уста моја и она ће казивати славу Твоју. Јер да си хтео жртве, ја бих Ти принео, за жртве паљенице не мариш. Жртва је Богу дух скрушен, срце скрушено и смерно Бог неће одбацити. По доброти Својој, Господе, чини добро Сиону, и нека се подигну зидови јерусалимски. Онда ће Ти бити миле жртве правде, приноси и жртве паљенице, тада ће метати на жртвеник Твој теоце.
ПЕСМА прва глас 8.
Ирмос: Прешавши воду као копно, и побегавши од египатскога зла, Израиљац клицаше: Избавитељу и Богу нашем појмо!
Припев: Свети, благоверни краљу Стефане, моли Бога за нас!
Многима напастима опседнути, к теби прибегавамо, славни, о Христов војине Стефане, од дошавших нас невоља сачувај.
Бура велика и метеж, врага злозачетнога, на нас, свети, подиже се, но имајући слободу као великоименит, његова низложи нападања.
Слава: На цркву твоју и стадо, што их ти сазда и сабра, као лавови ричући, напасти устремише се, које ти посрами до краја.
И сада: Једнога од Тројице родивши, мати Дјево, Њега умоли, Владичице, црквама да дарује мир и народу опроштај.
ПЕСМА 3:
Ирмос: Небескога свода, врхотворче Господе и Цркве градитељу, Ти мене утврди у љубави Твојој; крају жеља, тврђаво верних, Једини човекољупче.
Царску носећи дијадему, духа ништетом обогати се; стога и Царство Небеско, дарова ти се; но не презри стада својега гласе, сада у тузи што се налази, и тобом се хвали.
Чудесно је житије твоје, блажени, и преславно је трпљење, и чудеса прехвална су, што их твоје свете мошти учинише, јер многи твог стада нападачи, праведено бише тобом кажњени.
Слава: Магла страсти ум наш покрива, у светлост да се гледа не допушта, но на тебе надамо се, Стефане, од Бога да нам подариш, просветљење и спасење.
И сада: Радост ти Гаврило принесе, Свецарице, и ми земни радост приносимо ти „Радуј се!“ кличемо ти сви, носило светлости велике, које нас причасницима, учини Твојим молитвама.
Спаси, од беда слуге твоје, Великомучениче Христов Стефане, јер сви у Богу теби прибегавамо, као необоривом стубу и предстатељу нашему.
Свехвална, Богородице, погледај самилошћу, на љуто злопаћење тела мога, и исцели патњу душе моје.
Свештеник произноси јектенију:
Помилуј нас, Боже, по великој милости Својој, молимо Ти се услиши и помилуј.
Господе, помилуј! (трипут)
Још се молимо за милост, живот, мир, здравље, спасење, похођење, опроштај грехова и напредак слугу Божјих, браће ове свете обитељи.
Још се молимо за сву браћу и за све православне хришћане.
Возглас: Јер си милостив и човекољубив Бог, и Теби славу узносимо, Оцу, и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин!
Кондак глас 4.
Другога Константина стече те Црква благочешћем, блажени, кротошћу и правдом и милостињама, но и Великомученика и страдалца истинита, зато и тобом красећи се вапије: Стефан ми је похвала и утврђење!
ПЕСМА 4:
Ирмос: Господе, чух тајну Твога домостроја спасења, разумех дела Твоја и прославих Твоје Божанство.
Цар и Мученик био си, гледатељ сада постаде неизрецивог, тамо где и нас помињи.
Враг и напасник рода нашега око нас замке и мреже распростире да нас погуби надајући се.
Слава: Хвалимо се кивотом моштију твојих и веселимо се, Стефане, с љубављу целивајући и примајући исцелење.
И сада: Купина те показа боговидцу на гори давно, Богородице, јер те сачува Емануил неопалиму.
ПЕСМА 5:
Ирмос: Просвети нас заповестима Твојим, Господе, и мишицом Твојом узвишеном, подај нам мир Твој, Човекољупче.
Просветли нас молитвама ти, свети, јер ти светлости предстојиш тросунчаној и смири стадо своје.
Цареве си устрашио и кнезеве ти поразио и стада свог сада противнике порази.
Слава: Бесови убојаше се, Стефане, тобом посрамљени и сада часним твојим моштима они се прогоне.
И сада: Грех првога човека Адама, у свет нам смрт унесе, ал` твојим рођењем пресветим, бива истребљен, Богородице.
ПЕСМА 6:
Ирмос: Излићу молитву ка Господу, и Њему ћу казати туге моје, јер се душа моја испуни зала и живот се мој приближи аду, и молим се као Јона: Боже, изведи ме из трулежи.
Дарове ти приносиш Господу, милостиње и правосудност, веру и незлобије, наду и љубав Њему, који те прослави славом нетљеном.
Чисто срце чувајући, и помисао незаплењиву, у тљеном и непостојаном, зато и стаду твојему, у Бога поста посредник.
Слава: Венцем земаљскога царства, венчао си се најпре, Стефане, а сада преблажени, Небесног Царства ти венцем, од Христа увенча се.
И сада: Твоја богомјестима утроба, јави се часнија од херувимског престола, Богородитељнице чиста, Владику си сместила.
Спаси, од беда слуге своје, Великомучениче Христов Стефане, јер сви у Богу теби прибегавамо, као необоривом стубу и предстатељу нашему.
Свехвална Богородице, погледај самилошћу на љуто злопаћење тела мога, и исцели патњу душе моје.
Свештеник произноси јектенију:
Помилуј нас, Боже, по великој милости Својој, молимо ти се услиши и помилуј.
Господи помилуј! (трипут)
Још се молимо за милост, живот, мир, здравље, спасење, похођење, опроштај грехова и напредак слугу Божјих, браће ове свете обитељи.
Још се молимо за сву браћу и за све православне хришћане.
Возглас: Јер си милостив и човекољубив Бог, и Теби славу узносимо, Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин!
Кондак глас 3.
Као цар благочасно си поживео, и страдања пут прошао веледушни, и са страдалцима равночасни венчаник јавио се јеси, и црква твоја прославља те славно, светлим, благоуханим моштима твојим освештана: стога те поштујемо и тихо ти вапимо: Од беда избави нас молитвама твојим, свети.
Прокимен глас 4.
Праведник ће процветати као палма, као кедар на Ливану ће се умножити.
Свештеник: И да се удостојимо слушања светог Еванћеља, Господа Бога молимо.
Господи помилуј! (трипут)
Премудрост, смерно стојмо, чујмо свето Еванђеље.
Мир свима!
Појци: И духу твоме!
Свештеник: Читање светог Еванђеља од Матеја!
Појци: Слава Теби Господе, слава Теби!
Рече Господ својим ученицима: Ето, ја вас шаљем као овце међу вукове: будите, дакле, мудри као змије и безазлени као голубови. А чувајте се од људи, јер ће вас предати судовима, и по синагогама својим тући ће вас и пред старјешине и цареве изводиће вас мене ради за свједочанство њима и незнабошцима. А кад вас предаду, не брините се шта ћете казати. Јер нећете ви говорити, него Дух Оца вашега говориће из вас. А предаће брат брата на смрт и отац сина, и устаће дјеца на родитеље и побиће их и сви ће вас мрзити имена мога ради. Али, који претрпи до краја, тај ће се спасти.
Слава: Молитвама светога Великомученика краља Стефана, Милостиви, очисти мноштво сагрешења наших.
И сада: Молитвама Богородице, Милостиви, очисти мноштво сагрешења наших. – Помилуј ме, Боже, по великој милости Твојој и по обиљу милосрђа Свога, очити безакоња наша.
Стихира глас 6.
Данас западна страна весели се моштима твојим красећи се, и ми, слуге твоје, ове окруживши из душе вапијемо ти: Угодниче Христов и предстатељу топли, Стефане, немој заћутати молећи се за нас Господу.
Свештеник:
Спаси, Боже, народ Твој и благослови наслеђе Твоје, посети свет Твој милошћу и добротом, укрепи моћ хришћана православних и ниспошљи нам милости своје богате: молитвама Свепречисте Владичице наше Богородице и Приснодјеве Марије, силом часнога и животворнога Крста, заступништвом часних Небеских Сила бестелесних, часнога славнога Пророка, Претече и Крститеља Јована, светих славних и свехвалних Апостола, светих Отаца наших и великих васељенских учитеља и светитеља: Василија Великога, Григорија Богослова и Јована Златоустога, светих Отаца наших Атанасија и Кирила, патријараха Александријских, светог оца нашег Николаја, архиепископа Мирликијскога Чудотворца, светих равноапостолних Методија и Кирила учитеља словенских, светих српских просветитеља и учитеља: Симеона Мироточивог, светитеља: Саве, Арсенија, Максима, Василија Острошког и Петра Цетињског; светих славних и добропобедних Мученика, преподобних и богоносних Отаца наших, светих праведних богоотаца Јоакима и Ане, светог Великомученика краља Стефана Дечанског и свих Светих, – молимо Те, Многомилостиви Господе, услиши нас грешне који Ти се молимо и помилуј нас.
Господи помилуј! (дванаест пута)
Милошћу и добротом и човекољубљем Јединородног Сина Твога са којим си благословен, са Свесветим и Благим и Животворним Твојим Духом, и сада и увек и у векове векова. Амин!
ПЕСМА 7:
Ирмос: Некада у Вавилону младићи, који беху дошли из Јудеје, вером тројичном угасише пламен пећни, појући: благословен си, Боже отаца.
Царства наследниче и Великомучениче Стефане венчаниче, Царства нас Небескога удостој, од мучења избављајући.
Симеона великог и Саве најсвештенијег, житије и чувени печат показа се, јер се јавише мошти твоје, од луча сунчевих светлије.
Слава: Имајући слободу, праведно царевавши и неправедно пострадавши, стаду своме од Бога мир измоли.
И сада: Стену те хришћанима и наду спасења Бог изабра Владичице, тобом нам се јави Бог у телу, палих образ собом обновивши.
ПЕСМА 8:
Ирмос: Цара Небескога, кога поју Војске Анђелске, хвалите и преузносите у све векове.
У лозницама духовним као Великомученик боравећи и ликујући, помињи слуге своје, нас што ти се молимо, Стефане.
Красоте света држећи за мучне и жалосне, у мислима размишљајући, славни, и зато красотом ваистину одену те Владика нетљеном.
Слава: Давида возљубљеног, и посведочена од Бога, ревнитељ показа се вером и у напастима, но ти си још већи крштењем и мучењем.
И сада: Говорника учених, ум је мраком покривен, свенепорочна Дјево, пребожанствено зачеће не разумеше, које је умним силама неразумљиво.
ПЕСМА 9:
Ирмос: Спасени Тобом, Дјево чиста, ми те исповедамо као истинску Богородицу, величајући те са бестелесним хоровима.
Лав душегубни ричући обилази да прождере, нападајући мало стадо твоје, које умножи, Стефане, лавље чељусти разбивши.
За ударце детиње бесова насртаје сматрамо, у тебе уздајући се, јер њима ти поста прогонитељ, а нама покровитељ.
Слава: Припадамо ти, свети, и окружујемо те с љубављу, целивајући љубљене мошти твоје и са сузама те зовемо: спаси нас, славни, молитвама твојима.
И сада: Чудо је превелико, које чудотворећи показа Господ, неисказано уселивши се у Дјеву и неизречено роди се у телу на спасење народу свом, пребожанствени.
Достојно јест (глас 8.)
(Свештеник кади жртвеник и људе, а ми певамо ове тропаре светоме)
Јерусалима вишњега грађанин, у град доњи долази Стефан свет, да од зала сачува хришћане.
О, сви верни, сада прилазите, сабравши се, Стефана посетите, славу Богу јединоме сваког часа до краја узносите.
Српскоме роду, дивна похвало, и над свим вразима чудесна победо, о Стефане српска славо, овог дома устројитељу, помилуј све нас.
Имајући слободу велику, проси од Спаса спасења смиреному стаду својему, јер си праведно царствовао и неправедно пострадао, о царе блажени.
Фараонско немилосрђе и израиљску мржњу претрпевши, спаси нас Стефане, који ти гласно вапимо: О, свети царе наш!
Многи душмани стада твога, праведно тобом бише кажњени: очи имају, а не виде, и срце њихово не осећа.
Обитељ дечанска данас боголепно прославља у теби име Христово, телесни дом предивнога Стефана страдалца.
Не остави и нас који ти вапимо и верно ти послужисмо, угодниче Христов, о Стефане, но у молитвама својим непрестано помињуј и нас сва чада своја.
Ангели и сви Архангели, са светим царем Стефаном, будите нам заступници пред Спасем, да нас спасе од замки вражјих.
Хвалите се гости дома овога, хвалите се сви правоверни људи, јер имамо на западу светлу звезду, која осијава све правоверне.
(и свечано) Све војске ангелске, Претечо Господњи, Апостола дванаесторицо, сви свети са Богородицом, молите се за нас да се спасемо.
Свети Боже…. Оче наш…
Читач: (чита тропаре)
Помилуј нас, Господе, помилуј нас, јер ми грешници, немајући никаквог оправдања, приносимо Теби као Владици ову молитву: помилуј нас.
Слава: Господе, помилуј нас, јер се у Тебе уздамо, не гневи се јако на нас, нити помињи безакоња наша, но и сада као милостив погледај и избави нас од непријатеља наших, јер си Ти Бог наш и ми смо народ Твој, сви смо дело руку Твојих и име Твоје призивамо.
И сада: Отвори нам двери милосрђа, благословена Богородице, да не пропаднемо ми који се у Тебе надамо, но да се Тобом избавимо од беда, јер си Ти спасење рода хришћанскога.
Свештеник: (чита јектенију)
Помилуј нас, Боже, по великој милости Својој, молимо Ти се услиши и помилуј.
Господи помилуј! (трипут)
Још се молимо за све благочестиве и православне хришћане.
Још се молимо за Преосвећеног Епископа нашега (име) и за сву у Христу браћу нашу.
Још се молимо за настојатеља ове свете обитељи (име).
Још се молимо за милост, живот, мир, здравље и спасење слугу Божјих, браће ове свете обитељи.
Још се молимо да ова света обитељ, свака обитељ, сваки град и земља буду сачувани од глади, помора, земљотреса, потопа, пожара, покоља, најезде туђинаца и међусобног рата, и да Благи и Човекољубиви Бог буде милостив и предусретљив, да одврати сваки гнев уперен на нас и избави нас од блиске и праведне своје претње и да нас помилује.
Још се молимо и да Господ Бог услиши глас мољења нас грешних и да нас помилује.
Возглас: Услиши нас, Боже, Спаситељу наш, Надо свих крајева земље и оних на мору далеко, и милостив, милостив буди, Владико, нама грешнима, и помилуј нас. Јер си милостив и човекољубив Бог и Теби славу узносимо, Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек и у векове векова. Амин!
Свештеник: Премудрост!
Читач: Часнију од херувима……
(Свештеник даје отпуст)
(Молебни канон се завршава целивањем светих моштију уз певање тропара)