МОЛИТВА ПРИ ОДВАЈАЊУ ДУШЕ ОД ТЕЛА И У РОПЦУ

Свети Нифонт, епископ Константијане Александријске

Господе, Боже Сила, Велики и Страшни, Богати и Преблаги, Милостиви и Благоутробни, приклони ухо Своје и почуј ме некорисног и грешног, Ти Који си Јону из утробе китове избавио и Данила из јаме лавовске извео.
Избави ме, Исусе Христе, од горке таме кнеза злобе, јер скончаћу и не допусти лукавоме ђаволу да нападне слугу Твога. Нека не види душа моја мрак демонски, Христе Боже, ни у садашњем веку, ни У будућем, нити при одвајању своме од тела, нити у ваздуху. Нека не зине змија проклета на јадну ми душу док ова борави у пресрамном телу. Нека је не уграби, Господе мој, Христе мој, Боже мој, Светлости моја, нека је не уграби гнусни дух злосмрадија, одвлачећи је у погибао. Нека не виде очи моје, Владико, Боже Неба и земље, ђавољи горки обманљивп вид, нити гарави лик његов, него у часу моје кончине, Царе Свети, Трисвети, Надвишњи, пошаљи милост Своју и истину Своју слузи Своме.
Пошаљи у дан тај, Боже, Боже мој, Михаила, чудесног чиноначалника, молитељу Свом. Пошаљи у час тај Гаврила, Уриила, Рафаила, велике светилнике и чиноначалнике, са свом непорочном и преблаженом војском њиховом, да скрше незаситу змију из бездана, која шкргуће зубима на оне који благочастиво живот проходе и жели да их уграби и прогута у погибао зјапеће провалије. Низвргни је, Боже, у часу изласка моје душе из тела, са свом војском њеном гнусном, у бездан, у таму, у тартар, у шкргут зуба. Пошаљи, Господе, у час кончине моје милост Своју, човекољубље Своје, дуготрпљење Своје, састрадалност Своју, утробу Своју богату у благости и милосрђу. Пошаљи у час тај, Господе мој Исусе Христе, Радовање моје, Васкрсење моје, милостивога Утешитеља Бога, Духа истине, да прими дух мој у власт Своју, у сладост и радост бесмртне Своје смерности, да исуче око мене мач који ђе ићи преда мном и да се скрше лукави митари и порезници и испитивачи ваздуха и заштитници таме, јаросни и нечисти демони. Пошто се вргну гнусобе безакоња у огањ, у ад, у таму, у бездан, моћи ћу да ПРОђем ваздухом У весељу, радости и наслади и да дођем Теби, Светлости тросунчаној, и да припаднем милости Твојој и целивам непорочне Ти стопе и испуним се Божанством и Светим Духом, и исповедам небројена чудеса Твоја, која си ми учинио, јер си ме вратио Себи, јер си ме оживотворио, јер си ме из бездана земног поново узвео. И све то исповедићу пред ангеоским чиновима, да би Ти они, потресени насладом преслатком, велику песму над песмама узнели, дивећи се неизрецивом миомирису Твом, благодоличпости и лепоти, чистоти и величанству.
Почуј ме, Боже, Боже мој, мене који свакодневно чиним безакоње пред Тобом, Царе мој и Искупитељу мој, и удостој ме да уђем У славу Твоју, као што Те молим, као што Ти просим, као што преклињем Твоје бесмртно и животодавно савршенство.
Молим Ти се опет и опет, Господе мој Исусе Христе, у часу кончине мене, слуге Свога, пошаљи ми Свесветлу Дјеву да ме ободри, најчистији Храм, свештену Ризницу Твога богатства, Христе мој. Пошаљи у часу том блаженога Претечу и Крститеља Јована, велике светилнике и Апостоле, Пророке и Мученике, Проповеднике и Еванђелисте, Исповеднике Уздржљивце, Јерархе, Преподобне и Праведнике, у славу и част створења деснице Твоје. Да, Бесмртни, послушај ме грешнога и удостој ме неизрециве славе Своје, нестариве и блажене.
И дај, Господе, велики покој и свакој души која се мучи при исходу из тела, где год се молитва ова буде говорила, на посрамљење и стид гнусних демона. Скрши их, Владико, силом снаге Своје. Погуби их, Силни, мачем Својим. Разбиј их, Моћни, Вишњи и Страшни, муњом Своје пламене силе. Нека буде, Боже, молитва ова онима, који се растају од душе, освежење и олакшање, сан и спокојство, благоухање и радост, утврда и прибежиште, смелост и помоћ.
Да, Владико, Боже отаца наших светих, који Ти од века благоугодише; не презри ми молбу, Свети, не одбаци ми мољење, Милостиви, него положи у молитву ову мач двосекли, вечни и небески, испуњен сваке горчине и гнева против демона и духова злобе, а пун састрадавања великога и праштања, благоутробија и благости за оне који су у самртном ропцу. А ако буде изговорена у часу томе над неким ко је чак и у многе грехе огрезао молитва ова и мољење, олакшај, Господе, муку његову. Помилуј дух његов, благослови узношење његово према Теби, овенчај га милошћу Својом, подај му милости Своје, даруј му радост рајску, преброј му грехе неизрецивим морем милосрћа Својега, опрости му, смилуј се на јадну му душу, спаси је, милостиви, притеци, помози, сачувај, заштити је по великој Својој милости, покажи човекољубље над њом.
Пошаљи јој ангела мира, пошаљи јој непорочну Своју милост, даруј јој прослављени Свој загрљај, сваким миомирисом испуни је. Нека се посраме од лица њенога гнусне варалице демони који зинуше на њу. Спепели у огњу геенском, Владико, помрачене духове злобе који се усудише да покушају да уплаше и узнемире ту душу, где год се буде говорило ово моје незнатно мољење.
Да, Господе Исусе Христе, Светлости света, послушај ме, као благ, и даруј благодат и милост овоме мом мољењу, даруј целога Себе као покров и помоћ и спасење где год се име овога прљавог Нифонта буде призвало. Послушај ме, Господе милостиви и свети, и подај ми све што бих Ти тражио и што затражих од силнога Твога Имена у векове векова. Амин.

са благословом Његовог Преосвештенства епископа рашко-призренског и косовско-метохијског Г. др Артемија

”СВЕТИ НИФОНТ – Подвижник међу епископима”, Мисионарски и духовни центар АТОС, л.Г. 2003., Београд