АКАТИСТ светом СИМЕОНУ БОГОПРИМЦУ

 

АКАТИСТ светом СИМЕОНУ БОГОПРИМЦУ
празнује се 02. (15.) фебруара
Кондак 1.
Изабран си, за благовесника, свети праведни старче Симеоне, да објављујеш Христа међу људима. Похвално пјеније Богопримче, приносимо ти, јер имаш слободу пред Господом, Кога си у наручју своме носио. Помоли Му се да се спасу они који те са љубављу призивају:
Радуј се, преблажени Богопримче, праведни старче Симеоне!
Икос 1.
Ангео Божји послан би да старца Симеона обавести да ће се, ваистину, од Дјеве родити обећани Спаситељ света, Христос. Држећи књигу пророка Исаије, и нашавши место на којем је било написано: “Да ће Дјева у утробу примити и родити сина Емануила”, он се двоумљаше око тих речи, размишљајући у себи, како то може бити. Тада се њему јави ангео и обавести га да неће видети смрти, док не види Рођеног од Дјеве Христа Господњег. Дивећи се таквом дивном Божјем промишљању о њему, овако му кличемо:
Радуј се, јер си са старачким сединама истинску мудрост сјединио!
Радуј се, јер си као муж праведан и благочестив Духом Божјим сведочио!
Радуј се, јер си у свим заповестима Господњим, не спотичући се, непорочно ходио!
Радуј се, јер си целим животом својим Господу угодио!
Радуј се, преблажени Богопримче, праведни старче Симеоне!
Кондак 2.
Старац, видевши да су му се умножиле године живота, и да му се увећавају труд и болест, беше врло тужне душе, што се продужило време доласка Господњег на земљу. Због тога је имао жељу да се разреши и ка оцима пређе. Са сузама се молио да буде отпуштен, кличући Богу: Алилуја!
Икос 2.
Ум његов није могао да схвати оно што му је архангел рекао. Старац се у недоумици питао, говорећи у себи: “Како је страшна и несхватљива објављена му тајна, да ће Дјева у утроби зачети и родити Сина, Дјева чиста која не зна за мужа да може родити. И, Ко ће бити Тај Који ће се родити без мужа, као Син Дјеве. Све више и више је испитивао Писмо, и разумео ову велику тајну, садржану у Њему. Јер, Богу приличи да се јави у телу да би спасао човека, Богом и човеком. Због тога ми, дивећи се дејству дивне премудрости Божје, опевамо блаженог познаваоца тајне премудрости, кличући му овако:
Радуј се, јер си светим животом срце своје очистио!
Радуј се, јер си ради чистоте срца пламену љубав ка Богу стекао!
Радуј се, јер си љубављу према Богу ум свој чистим учинио!
Радуј се, јер си чистотом ума разумевање Божанствених писанија појаснио!
Радуј се, јер си разумевањем Писма ка вери у Христа приведен био!
Радуј се, јер си вером и надом на брзу утеху Израиљеву утврђен био!
Радуј се, преблажени Богопримче, праведни старче Симеоне!
Кондак 3.
Сила Духа Божјег подиже старца да дође у цркву у онај дан, када су у њој били родитељи младенца Исуса, који су дошли да обаве на Њему оно што је налагао закон. И он је узео младенца и разумео Духом да је Он обећани Спаситељ света — Христос. Радујући се, клицао је Богу: Алилуја!
Икос 3.
Имајући ум који гледа ка Богу и пребивајући у Духу, старац Симеон је тада примио на руке своје Младенца Исуса, и благословио Бога и рекао Марији, Матери Његовој: “Овај лежи да многе обори и подигне у Израиљу и биће знамење око Кога ће се препирати да се открију помисли многих срца”. Дивећи се таквом пророштву светога, Богопримца песмамо овим хвалимо:
Радуј се, прозорљиви и од Бога вођени, јер си Духом Божјим одмах познао Христа Господњег као четрдесетодневног Младенца!
Радуј се, свети Богопроповедниче, велегласно си проповедао Бога, Који је дошао да у телу спасе свет!
Радуј се, благочестиви богољубче, који си био пао у очајање. Преко Тебе су се, Израиљевом утехом, неисказано обрадовали!
Радуј се, преблажени Боговидче, јер си Бога, Који се јавио у телу, не само умним него и телесним очима видео!
Радуј се, праведни Богопримче, који си Онога, Који сву твар држи на длану, на своје старачке руке примио!
Радуј се, јер си истински Богоношче, Бога, Кога небо и земља носити не могу, у наручју своме си у телесном обличју носио!
Радуј се, преблажени Богопримче, праведни старче Симеоне!
Кондак 4.
Бура унутрашњих сумњалачких помисли уђе у душу Свете Богодевојчице када Јој се благочестиви Симеон приближи, и поче говорити да ће и Њој самој мач пробости душу. Чувши ово, света Дјева се због тих речи прво смути, а затим као истинска слушкиња Господња предаде Себе вољи Господа кличући Му: Алилуја!
Икос 4.
Јосиф и Пречиста Матер и Дјева, су се, слушајући дивно пророштво прозорљивог старца о детету, чудили ономе што је речено о Њему. Мати Његова је чувала све речи ове, држећи их у Своме срцу. Због тога се и ми дивимо пророчким речима дивног старца и кличемо му овако:
Радуј се, древних пророка испуњење и нових праведника похвало!
Радуј се, јер си био постављен на Божанственој стражи, као верски стражар измећу два завета, Старог и Новог!
Радуј се, јер куда си год ишао, једним погледом ока си будућност света и рода људског сагледао!
Радуј се, јер си као верни стражар бдио и пазио, и у сретење Домовладатељу Христу изашао!
Радуј се, јер си предвидео страдања Христова још док је Он Младенац био, и бол и тугу срца Његове Матере си претсказао!
Радуј се, преблажени Богопримче, праведни старче Симеоне!
Кондак 5.
Гледам те, преблажени Богопримче, као Богом вођену звезду и претечу Божанствене светлости. Ти си Ту светлост, Која је, по свим народима засијала на просвећење истине, језиком објавио. Од Ње просвећени, и ми навикосмо да благодарно певамо Богу: Алилуја!
Икос 5.
Завапио си, блажени Симеоне: “Видеше очи моје спасење Твоје, Владико, које си уготовио пред лицем свих људи, светлост откровења народима, и славу народа Твога Израиља”, и на руке своје примио Младенца Исуса, Коме се ми сада са страхом и љубављу клањамо, а теби као Богопримцу и пророку узносимо ова пјенија:
Радуј се, јер си целом свету, Јудејима и Јелинима проповедао да је припремљено спасење у Христу!
Радуј се, јер си људима, који су седели у тами и сенци смртној да ће им засијати светлост објавио!
Радуј се, јер си горде Јудеје понизио, а истину о Царству Божјем пониженим објавио!
Радуј се, јер си спасење у Христу Исусу народима благовестио!
Радуј се, јер си неверје злобних Јудеја поколебао!
Радуј се, јер си, ако поверују у Христа, Јудејима и многобожцима спасење предсказао!
Радуј се, преблажени Богопримче, праведни старче Симеоне!
Кондак 6.
Био си, Богопримче Симеоне, Богоносни проповедник Христовог доласка свима онима који су избављење у Израиљу чекали. Од тада су људи Божји почели веровати да им се приближило Царство Божје, и верујући су појали Богу: Алилуја!
Икос 6.
Светлошћу благовести својих си, праведни старче, Јерусалиму и свој земљи Јудејској засијао просвећење истине. Тако и праведна пророчица Ана, видевши на твојим рукама Боголепног Младенца и разумевши Духом да је Он дошао да избави Израиљ, тог Му часа приступи и сведочаше о Господу, говорећи о Њему свима онима који су у Јерусалиму чекали избављење. Приступимо и ми са очишћеним срцем да умним очима видимо Богомладенца држаног на старчевим рукама, и да му запевамо овако:
Радуј се, јер си први срео обећаног Израиљевог Цара, Који је прво дошао у град свој и у дом Оца свога!
Радуј се, јер си први видео славу новог храма која је виша од славе древног!
Радуј се, јер си свима који су чекали избављење, објавио и показао очекивану Израиљеву утеху!
Радуј се, јер си народу твоме благовестио, да ће засијати звезда од Јакова, и устати Човек из Израиља, као што је прорекао Валаам!
Радуј се, јер си благовешћу својом, надајућа срца развеселио, малодушне и оне који су у унинију укрепио и утешио!
Радуј се, јер нас сведочанством твојим о Христу у вери и нади утврђујеш!
Радуј се, преблажени Богопримче, праведни старче Симеоне!
Кондак 7.
Када је желео Симеон да се од овога варљивог света престави, Ти си му се као Младенац, Владико, и Господе дао. Старац је у Теби препознао савршеног Бога, задивио се неисказаном Твом снисхођењу, и радујући се клицао: Алилуја!
Икос 7.
“Дивна су Твоја дела, Господе”, вапијаше у старим годинама старац, држећи на рукама Спаситеља света. “Ако и држим Тебе као Младенца, ипак ја не држим Тебе, но Ти држиш мене као Бог и Саздатељ свих и као Владика живота и смрти, држиш мене, веома старог старца, у овом животу. Отпусти ме сада по речи Твојој с миром, јер видеше очи моје спасење Твоје”. Славећи ради тога одлазак у миру са земље светог старца, кличемо му овако:
Радуј се, јер као што се зрели пшенични клас спушта на земљу, тако си тихо твоју старачку главу спустио на самртну постељу!
Радуј се, јер си као путник, који си од дугог странствовања био заморен, починуо мирним смртним сном!
Радуј се, јер си у вери и благочешћу скончао многолетно врлинско течење своје!
Радуј се, јер си у дубоком миру од овог временог живљења у вечни покој ушао!
Радуј се, јер си се оцима својим са надом у брзо избављење од власти смрти преселио!
Радуј се, јер си у нади у живот вечни, дух свој Господу предао!
Радуј се, преблажени Богопримче, праведни старче Симеоне!
Кондак 8.
Необично је гледати превечног Бога, као четрдесетодневног младенца, држаног на старчевим рукама. Дивимо се Неизреченом Који се ради нас оваплотио, и узневши на небеса ум, благодарно Му кличемо: Алилуја!
Икос 8.
“Од свих Си очекиван, жељени крају, Преслатки Исусе”, клицаше Ти праведни Симеон, који је у наручју носио Тебе, Избавитеља света. Ипак, видевши Те сада као Превечног Бога, шта би после тога гледао на земљи: “Отпусти ме сада слугу свога Владико, да одем и да објавим долазак твој у Аду, онима који су држани у оковима. Са вером од Тебе очекујем, да ћу и ја заједно са њима, бити узведен у обитељи Царства Твога, где ћу видети славу Твоју”. Помињући блажено представљење светог старца, срцем и устима Га прослављамо и приносимо му ове песме:
Радуј се, благовесниче Христов, који си долазак Његов и онима држаним у Аду од почетка света благовестио!
Радуј се, јер си душе прародитеља и праотаца надом у скоро избављење развеселио!
Радуј се, јер си заједно са њима, из обитељи мрака био изведен, Васкрслим Христом, победитељем смрти и Ада!
Радуј се, јер си у обитељима небеским са збором избраника Божјих у рај сладости настањен!
Радуј се, јер си сабору светих царева, пророка и старозаветних првосвештеника присаједињен!
Радуј се, јер си придодат светим бесплотним силама да блаженствујеш са њима!
Радуј се, преблажени Богопримче, праведни старче Симеоне!
Кондак 9.
Свако колено небеских и земних и преисподњих, поклања се Исусовом имену, и сваки језик исповеда да је Господ Исус у слави Бога Оца. Весели се и радуј старче праведни, јер је Он Тај, кога си као малог Младенца на руке своје примио, и Њему сада као Богу са ликовима бесплотних сила на небесима кличеш: Алилуја!
Икос 9.
Ни многоречити мудраци не могу, свети Богопримче Симеоне, изрећи Твоју велику славу, којом те прослави Христос Бог у царству славе Његове. Јер, близу престола Свете Тројице предстојиш, са Пречистом Богородицом и Јованом Претечом. Зато имаш слободу да се молиш за све који ти са вером притичу, и моле за заступништво и помоћ. Тога ради, славећи твоје дивно прослављење на небесима, и на земљи, кличемо ти овако:
Радуј се, јер заједно са Светим Претечом, близу престола Свете Тројице, у неизреченој слави предстојиш!
Радуј се, јер се ти, Који си на земљи видео Младенца, Њему сада на небесима са свима светима радујеш!
Радуј се, јер сада царствујеш на небесима, у вечној слави са Христом, Кога си у наручју своме носио!
Радуј се, јер Њему, са ликовима ангела на небесима, Трисвету песму певаш!
Радуј се, јер имаш велику слободу пред Господом, Кога си као Младенца на руке своје примио и Бога исповедио!
Радуј се, јер Те сав хришћански свет као предстатеља и посредника има!
Радуј се, преблажени Богопримче, праведни старче Симеоне!
Кондак 10.
Желећи да од заточења спасе праведног Петра Атонског, Богопримац дође к њему у тамницу, са светитељем Христовим Николајем, не у виђењу него на јави. Био је диван по изгледу, честан по лику, обучен у старозаветну свештеничку одежду, у руци је имао златно жезло. Преподобни се задивио овом чудесном виђењу. Изведен из тамнице, радујући се, клицао је Богу: Алилуја!
Икос 10.
Превечни Цар нам те показа, велики угодниче Божји Симеоне, као дивног посредника и крепког заступника. Сам, пак, светитељ Божји Николај, желећи да спасе преподобног, упути га да приљежно Теби, ради заступништва и помоћи, завапи. Он говораше да си много моћан пред Богом, и да имаш велику слободу пред Њим. Када си код преподобног Петра Атонског дошао, спасао си га, и даровао му избављење и слободу од уза. Тако и нас посредништвом својим избави од наилазећих невоља, да ти кличемо:
Радуј се, топли за све молитвениче онима који те са вером призивају!
Радуј се, брзи помоћниче свих који Твоме заступништву прибегавају!
Радуј се, јер те, велики од јерарха, светитељ Христов, Николај, показа као многомоћног посредника пред Христом!
Радуј се, јер си се са светитељем Николајем јавио преподобном Петру Атонском, и чудесно га из тамнице ослободио!
Радуј се, јер си нас у невољама нашим научио да Твоме заступништву притичемо!
Радуј се, праведни старче Симеоне, и преблажени Богопримче!
Кондак 11.
Сав хришћански свет ти приноси умилно пјеније, свети угодниче Божји Симеоне. Велики Новогород те слави као милостивог избавитеља свога од болести и смртних опасности. Када праведни гнев Божји постиже оце наше и смртна болест нападе на њих, благоволе Бог објавити народу своме целебну икону твоју, која и до данас у обитељи монашкој радосно сија, дарујући благодат исцељења свима који са вером теби прибегавају, кличући Богу: Алилуја!
Икос 11.
Очевима нашим, који су у тами искушења и невоља били, као светозарна свећа јавила се чудотворна икона светог Симеона Богопримца, уливајући наду, и надом у спасење веселећи срца њихова. Хотећи, пак, да град од смртне опасности спасе, свети се предивно јавио архиепископу новогородском, Јони, и заповедио му да се сазида храм у његово име, и у њему се постави света икона његова, да би изливала исцељење људима, који у покајању са вером њој притичу. Тога ради, достојан си, свети чудотворче, да слушаш од нас оваква благодарствена пјенија:
Радуј се, стено и утврђење града нашег!
Радуј се, чврста надо и оградо од смртоносних рана и убитачних болести!
Радуј се, јер си брзо избављење, од напасти и беда!
Радуј се, моћна заштито, од невидљивих и видљивих непријатеља!
Радуј се, ради грехова наших топло умилостивљење!
Радуј се, праведни старче Симеоне, и преблажени Богопримче!
Кондак 12.
Човекољубиви Господ, желећи оставити нама благодат изобилних исцељења и извор неисказаних духовних добара, дарова нам пречасну икону твоју, свети Богопримче, од које, као и од Твојих богоносних руку, које су дародавца свих, Бога држале, ми различите дарове примамо, кличући Му: Алилуја!
Икос 12.
Певајући славимо многомоћно посредништво Твоје, свети Богопримче Симеоне, и крепко заступништво за нас грешне. Ваистину си неразрушива стена и моћан покров граду и обитељи у којој нам од древног времена, као светозарна звезда, сија чудотворна икона Твоја, којој и ми сада припадамо и топло се молимо, а Тебе са сузама прослављамо овако:
Радуј се, јер се тобом, чувана обитељ, имајући као многоцелебно благо чесну икону Твоју, благодарна ради ње, теши и радује!
Радуј се, јер покровом Твојим од искушења света, плоти и ђавола, оне који желе да врлински у обитељи твојој живе ограђујеш!
Радуј се, јер си се као моћни помоћник онима који се у добру подвизавају јавио!
Радуј се, јер си молитвама својим, жалосним утеха, болним исцељење, а малодушним упокојење!
Радуј се, јер свако ко је у невољи и светој икони твојој прибегава, брзу утеху и благовремену помоћ прима!
Радуј се, Богом нам даровано прибежиште, надо, покрове и заступништво наше!
Радуј се, праведни старче Симеоне, и преблажени Богопримче!
Кондак 13.
О, велики угодниче Божји, Богопримче Симеоне, прими сада ово мало, али од чистог срца принесено ти мољење наше, и као многомоћни посредник ка Христу Богу, испроси нам опроштај грехова и мирну кончину живота нашег, и молитвама својим избави вечних мука нас, који заједно са Тобом вапијемо Богу: Алилуја!
(Овај Кондак се чита трипут, а онда Икос 1. и Кондак 1.)
Молитва светом СИМЕОНУ БОГОПРИМЦУ
О, велики угодниче Божји и Богопримче Симеоне, погледај на мене грешног који ка светој икони твојој, молећи за твоје заступништво и помоћ, припадам. Жалостан сам ради наишлих на мене невоља и зала, и утехе нема у многоболној души мојој. Тражио сам помоћ од људи, и не нађох је. Завапих ка Господу и не услиши ме, јер сам прогневио пречисту благодат Његову, безакоњима мојим, и обиљем многих грехова мојих, наљутио сам човекољубиву доброту Његову. Ко ће ми указати помоћ, ко ми утолити тугу? Ко ће дати радост и спокој многометежној души мојој? Ја, грешни и недостојни притичем Теби, велики угодниче Божји, видећи да имаш велику смелост код Христа Бога, и да си многомоћан посредник за све, са вером ти прибегавам, требујући твоје заступништво и помоћ. Моли Човекољубивог Господа да ми опрости безбројна сагрешења моја. Не одврати милост своју од мене, но као добар и састрадалан, објави и на мени бесконачно своје милосрђе, и у љутим напастима и бедама мојим озлобљеном подари свесилну помоћ своју, дарујући успокојење преогорченој души мојој, уз олакшање, мир, укрепљење и утеху. О велики угодниче Божји, подигни богоносне руке Твоје, које су у наручју Твоме, по вољи Христа Бога нашег, Њега носиле. Моли Његову доброту да не одбаци мољење срца мога, ради недостојинства мога, да дарује мени благовремену милост своју, у славу бесконачног милосрђа Свога, и многомоћног посредништва Твога. А Њему приличи свака слава и благодарност, заједно са Оцем и Пресветим Духом Његовим, сада и увек и у векове векова. Амин.
Радуј се Богопримче, старче Симеоне, који си у наручје примио Спаса Господа. Весели се и ти, чесна пророчице Ана, јер си објавила долазак у свет Христа Бога нашег, Који је разрушио силу вражју, и даровао нам велику милост.
Молитва за оне који су заточени у тамници
Господе Исусе Христе Боже наш, Ти, Који си Твог светог апостола Петра од уза и тамнице, без икакве повреде ослободио, прими од нас недостојних слугу твојих, ово усрдно мољење, и опрости нам сва сагрешења наша, помени слуге Твоје (или слугу твога), у тамници држане (или држаног) дарујући им (или њему) опроштај сагрешења њихових (или његових) и молитвама светога првоврховног апостола Петра, светог праведног Симеона Богопримца, и светог праведног Јосифа прекрасног, Свесилном Својом десницом као Човекољубац од сваког злог напада њих, (или њега) избави и на слободу изведи. Јер си Милостив и Човекољубив Бог, и Теби славу узносимо, Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек и у векове векова. Амин.
Молитва затвореника
Господе Боже, Саздатељу мој, нека је благословено Твоје свето име. Благодарим Ти и славим Господе за сва добра која сам примио од Тебе у овом животу. Сада сам постао жалостан и болестан, а име Твоје призивам. Стид ме обузе у рову преисподњем у тамници и сени смртној. Потпуно сам жалостан и у овој тузи, схватам да сам сагрешио пред Тобом, и ради грехова мојих дођоше на мене невоље. Јер праведници Твоји не тугују него и у тамницама Ти поје, и у страдању се радују. Ако на безакоња будеш гледао, Господе, ко ће остати, јер нема човека а да не сагреши. Но Ти Господе, грехе целога света носиш и покајањем очишћаваш. Верујем да и мене грешног нећеш одбацити од лица Твога. Јединородни Син Твој је пролио Своју Божанску крв за сав свет. Верујем да и мене можеш омити од грехова мојих, и да хоћеш. Тога ради с Давидом говорим: “Исповедам безакоње моје”. Ти пак као добар очисти нечестије срца мога. Страшим се суда и суђења нама људима. Нека изнад свега буде у мени страх од Тебе и неумитног суда и вечне осуде. Ако неправедни устане на мене, смело ћу се Давидовим речима молити Теби: “Услиши Господе правду моју и не иди на суд са мном, и правдом твојом избави ме”; ако сам пак неправду учинио, милосрђем Твојим неправду моју излечи. Не попуштај срцу моме да се прилепи уз лукаве речи, сакривању истине и лажном оправдању. Помози ми да разумем и да омрзнем неправду моју. Да возљубим правду и да у истини пребива и нађе олакшање душа моја. Олакшај бреме невоља мојих, а оне које ми је пресуђено подносити, да их подносим са трпљењем ради очишћења грехова мојих и ради умилостивљења Твога правосуђа. Ако ме и стид, пред неким човеком покрије, да га претрпим са смирењем, и да умилостивим Тебе, Господе, да не будем постиђен пред лицем целога света, на твом страшном суду. Прилазим Теби тужан и жалостан, не лиши ме духовне утехе. Прилазим Ти, ја помрачени, објави ми светлост наде на спасење. Притичем ка Теби изнемогао, постави ме и утврди благодаћу Твојом. Више од свега даруј ми да желим и помози ми Господе, да у свему творим Твоју вољу, да мирне савести прослављам име Твоје Свето, Оца и Сина и Светога Духа. Амин.