МОЛИТВЕ ПРИ ИЗЛАСКУ ИЗ КУЋЕ

светог Јована Златоустог

Одричем се тебе, сатано, све гордости твоје и служења теби; поклањам се Теби Христе, у име Оца и Сина и Светога Духа. Амин.
Молитва пред полазак на пут
Господе Боже, који управљаш корацима људским, погледај милостиво на мене и опрости ми сваки намерни и ненамерни грех, благослови моју добру намеру и управљај мојим путовањем у одласку и повратку, усрдно Ти се молим, услиши и помилуј ме.
Господе, као што си Исаку и Товији послао анђела сапутника и тиме учинио да им је путовање мирно и срећно протекло, тако и сада пошаљи мени анђела мира, да ме упућује на свако добро дело и избавља од видљивих и невидљивих непријатеља и од сваке зле напасти, да се здраво, мирно и срећно вратим на славу Твоју, усрдно Ти се молим: услиши и смилуј ми се.
или
Господе Исусе Христе, Боже наш, који си Пут, Истина и Живот, који си био сапутник угоднику Твом Јосифу и сачувао га и узвисио у Египту, који си послао Твог анђела мира слуги Твом Товији да му буде сапутник, који си ходио по води као по сувом и који ваздушним пространствима господариш, који си Твоје свете ученике Луку и Клеопу и остале апостоле удостојио да им будеш Сапутник, Ти сам, Господе, смилуј се и на мене грешног и недостојног слугу Твог и на сву браћу моје путнике, и буди сапутник мени и њима на овом путу. Сачувај нас све од сваког искушења, од сваке замке и пакости злих духова и злих људи; огради нас светим анђелима Твојим; одржи нас у правди и истини Твојој по светим заповестима Твојим, да се вратимо с пута у здрављу душе и тела, испуњени благословима Твојим. Дај Господе, Ти који си нам отворио пут ка Оцу Небеском, да и ми, путујући земаљским путевима нашим, не залутамо и изгубимо се, него као сви светитељи Твоји – путници земаљски ка Небу, достигнемо у Царство Твоје Небеско.
Мoлитва за оне који путују
Тропар, глас 2.
Ти који си Пут и Истина , Христе, пошаљи за сапутника Ангела Свога слугама Својимсада, као некада Товији, да их чува и неповредне сачувана славу Твоју од свакога зла у свакој доброј срећи, молитвамаБогородице, једини Човекољупче.
Кондак, глас 2.
Луки и Клеопи сапутникбио Си, ходи сада заједно са слугама Твојим који да путујужеле, од сваке их зле напасти избављајући. Јер Ти као Човекољубацсве можеш.
Молитва Господу Исусу Христу
Господе Исусе Христе,Боже наш, Истинити и Живи, Који си изволео да путујеш сатобожњим оцем Својим Јосифом и Пречистом Дјевом Мајком Својому Египат и Који си сапутник Луки и Клеопи био! И сада Тесмерно молимо, Владико Пресвети, са слугама Својим путујблагодатно. И као слуги Твоме Товији Ангела Чувара пошаљи, да нас чува и избавља од свакога злог нападаја видивих и невидивих непријатеља и на испуњавање заповести Твојих упућује, и да нас мирно и срећно и здраво проведе и безметежно кући врати. И дај слугама Твојим да сву своју добру намеру заблагоугађање Теби срећно у славу Богу испуне. Јер Твоје је да милујеш и спашаваш нас и Теби славу узносимо са Беспочетним Оцем Твојим и са Пресветим и Благим и Животворним Твојим Духом, сада и свагда и у векове векова. Амин.
Молитва за возаче
Господе, Боже, који си прави Пут, Истина и Живот, смилуј се на мене недостојног и буди ми сапутник на овом путу. Сачувај ме од искушења, од сваке преваре и пакости злих духова и злих људи. Одржи ме у правој вери и истини по заповестима Твојим, да се вратим у здрављу душе и тела. Јер је Твоје царство и сила и слава, Оца и Сина и Светога Духа сада и увек и у све векове. Амин.