МОЛИТВА ГОСПОДУ ИСУСУ ХРИСТУ – СВЕТОГ НИКОЛАЈА ЖИЧКОГ

Светог Николаја Жичког

Црква Твоја слави Те и велича, Господе Боже мој, црква небесна с клицањем, црква земаљска са уздисањем. Светлост славе Твоје неподношљива је за сваки створени вид, јер је веома јака.
Крилати херувими Твоји, гледају Ти лице кроз крила своја, да не повреде вид од прејаке светлости Твоје.
У даљим круговима сијају безбројне војске анђела као пламене горе од ублажене светлости славе Твоје.
Ублаженом светлошћу Твојом сијају и миријаде миријади светих душа, чије уздахе на земљи Ти претвори у песму над светим небесима Твојим. У огромном колу светих Твојих, Господе и моји су преци: сви свети српски, благочестиви цари, благоверне царице и кнегиње, краљи и војводе, праведници, мученици, испосници, пастири и учитељи, богомољци, добротворци – народ велики и сјајан, Небесна Света Србија.
Погледај ме, Господе, црва под светим и пламеним горама небеским, погледај ме на овом ограшју борбе за Тебе и против Тебе, да се не оклизнем у пропаст где се не помиње име Твоје.
Од сваке муке најтежи ми је страх да се не нађем достојан предака својих, верних слугу Твојих а сада великих племића Твојих у вечном царству истине и весеља, у хору анђела и свих светих.
Избави ме и спаси од тога страха, по неисказаној милости Твојој и удостој ме уврстити се у моје прослављене претке на небесима, Господе Боже, мој, Христе Спаситељу мој, животе мој, све добро моје. Амин.