КАНОН ПРЕСЛАТКОМ ГОСПОДУ НАШЕМ ИСУСУ ХРИСТУ

 

КАНОН ПРЕСЛАТКОМ ГОСПОДУ НАШЕМ ИСУСУ ХРИСТУ
(глас 2.)
Песма 1.
Ирмос: Некада свенаоружана војска спровали у дубину сву фараонску војску, а оваплоћена Реч, Свепрослављени Господ, уништио је свезли грех, јер се славно прослави. Исусе Преслатки, спаси ме.
Исусе Преслатки Христе, Исусе дуготрпељиви, исцели ране душе моје, Исусе, и заслади срце моје, Многомилостиви, молим Ти се, Исусе Спасе мој, да Те спасаван величам.
Исусе Преслатки Христе, Исусе, отвори ми врата покајања, Човекољубче Исусе, и прими мене који падам пред Тобом и усрдно иштем опроштај грехова, Исусе Спасе мој.
Исусе Преслатки Христе, Исусе, отми ме из руку лукавог Велиара, Исусе, и учини да стојим с десне стране славе Твоје, Исусе Спасе мој, избављајући ме удела на левој страни.
Богородичан: Владичице, Која си Исуса Бога родила, моли се за непотребне слуге, Пречиста, да се ми оскрнављени избавимо муке помоћу Твојих молитава, Неоскрнављена, уживајући увек у слави.
Песма 3.
Ирмос: Утврдивши ме на камену вере, отворио си уста моја на непријатеље моје, јер се обрадова дух мој певајући: Нема светога као што је Бог наш и нема праведнога осим Тебе Господе.
Подигни, Исусе мој, слугу Твога који са сузама пада пред Тобом, Исусе мој, и спаси, Исусе мој, мене кајућег се, и избави пакла, Господару, Исусе преслатки, многомилостиви.
Исусе мој, време које си ми дао потроших у страстима, Исусе мој, ипак ме, Исусе мој, не одбаци, него ме дозови, молим Ти се, Владару Исусе преслатки, и спаси.
Богородичан: Дјево, Која си родила мога Исуса, моли да ме избави пакла, Ти богоблагодатна, једино заступништво ојађеним, и удостој ме неостаривог живота, Свебеспрекорна.
Сједален, глас 1.
Спасе мој Исусе, Који си блудног сина спасао; Спасе мој Исусе, Који си блудницу примио, помилуј сада и мене, Исусе многомилостиви; Спаси, милосрђем обаспи, о Исусе Добротворе, као Манасију, милосрдни Исусе мој, јер си једини Човекољубац.
Песма 4.
Ирмос: Дошао си од Дјеве, не као посланик или Анђео, већ сам, Господе, и оваплотивши се, спасао си мене, целога човека, стога Ти кличем: Нека је слава сили Твојој Господе.
Исцели, Исусе мој, ране душе моје, Исусе мој, молим ти се, и отми ме из руку душегубног Велиара, Исусе мој милосрдни, и спаси.
Сагреших, Исусе мој Преслатки, милосрдни; Исусе мој, спаси мене који прибегавам под Твоју заштиту, Исусе дуготрпељиви и удостој ме Царства Твога.
Нико не сагреши, Исусе мој, као што ја јадник сагреших. Сада падам пред Тобом молећи се, Исусе мој, спаси ме, и даруј ми живот у наслеђе, Исусе мој.
Богородичан: Ти, Свепрослављена, Која си родила Господа Исуса, моли Њега да избави мука све који Те славе и с правом називају Богородицом.
Песма 5.
Ирмос: Просвећење оних што у тами леже, спасење очајних, Христе Спасе мој, Теби Цару мира раним, обасјај ме светлошћу Твојом, јер осим Тебе другог Бога не знам.
Ти си, Исусе мој, просвећење ума мога; Ти си, Спаситељу, спасење очајне душе моје; Ти, Исусе мој, избави мука и пакла мене који вапијем: Исусе мој Христе, спаси мене јадника.
Исусе мој, потпуно погружен у срамне жеље, ја вапијем сада: Ти, Исусе мој, пруживши ми руку помоћи, извуци ме вапијућег, Исусе мој Христе, спаси ме јадника.
Имајући, Исусе мој, оскрнављени ум, ја Те призивам, очисти ме од прљавштине сагрешења и избави ме који сам се из незнања оклизнуо у поноре зла, Спасе мој Исусе, и спаси ме, молим Ти се.
Богородичан: Девице Богородице, Која си родила Исуса, умоли Га да спасе све православне, монахе и мирјане, и да избави пакла оне који вапију: Осим Тебе немамо сигурно заступништво.
Песма 6.
Ирмос: Ваљајући се у греховном понору, призивам неиспитљиви понор милосрђа Твога: Боже, изведи ме из трулежи.
Исусе мој Христе многомилостиви, прими мене који Ти се исповедам, Господару, о Исусе, и спаси ме, и од трулежи ме отми Исусе.
Исусе мој, нико други не би развратник као што сам ја страсни, о Исусе Човекољубче; ти ме, Исусе, спаси.
Исусе мој, превазиђох страстима блудницу и блудног сина, и Манасију и Цариника, о Исусе мој, и разбојника, Исусе, и Ниневљане.
Богородичан: Пречиста Дјево, Која си родила Бога мога Исуса Христа, Једина неоскрнављена, очисти и сада исопом Твојих молитава мене оскрнављена.
Песма 7.
Ирмос: Када се златноме лику на пољу Деиру клањало, три Твоја младића пренебрегоше безбожну наредбу, и бачени усред огња, орошавани певаху: Благословен јеси, Боже Отаца наших.
Христе Исусе, нико никада не сагреши на земљи, о Исусе мој, као што сагреших ја кукавни и развратни. Стога Ти, Исусе мој, вапијем: смилуј се на мене који певам: Благословен јеси, Боже Отаца наших.
Христе Исусе, запомажем: прикуј ме уз страх Твој, о Исусе мој, и управи сада тихом пристаништу, да бих Ти, Исусе мој милосрдни, певао спасаван: Благословен јеси, Боже Отаца наших.
Христе Исусе, безброј пута ја јадни обећах Ти покајање, о Исусе мој, али слагах кукавац. Стога Ти, Исусе мој, вапијем: Неосетљиву душу моју просвети, Христе, Боже Отаца наших.
Богородичан: Пренепорочна Дјево, Која си Христа Исуса родила на необичан начин надприродно, моли Њега да ми опрости сва моја противприродна сагрешења, да спасаван кличем: Благословена јеси Ти, Која си родила Бога телом.
Песма 8.
Ирмос: Бога, Који је у пећ усијану сишао Јеврејским младићима и пламен у росу претворио, певајте ви дела Господа и величајте изнад свега кроза све векове.
Исусе мој, молим Те: као што си блудницу, Исусе мој, избавио многих грехова, тако и мене, Исусе Христе мој, избави и очисти упрљану душу моју, Исусе мој.
Потчинивши се, Исусе, неразумним страстима, показах се неразуман, и заиста, о Исусе, ја бедник постадох кроз страсти сличан животињама; стога, Спасе Исусе, избави ме од неразумности.
Пошто сам упао међу душегубне разбојнике, ја се лиших, Исусе мој, боготкане одеће, и сада лежим изранављен; излиј на мене, Христе мој, јелеј и вино.
Богородичан: Богородице Маријо, Која си на необјашњив начин носила Исуса мога и Бога, Христа, моли увек да спасава од невоља слуге Твоје и славитеље Твоје, свечедна Дјево.
Песма 9.
Ирмос: Верни, једнодушно величајмо песмама Бога Логоса од Бога, Који је по неисказаној мудрости дошао да обнови Адама, палог јелом у трулеж, – Њега, Који се на неизрецив начин нас ради оваплотио од Свете Дјеве.
Манасију, Исусе мој, цариника, блудницу, блудног сина, милосрдни Исусе, и разбојника превазиђох, Исусе мој, у делима срамним и мрским, али Ти, Исусе мој, похитавши спаси ме.
Сва сагрешења од Адама, Исусе мој, пре закона, и у закону, и после закона, и у благодати, ја кукавац, Исусе мој, бедно наруших страстима, али Ти Исусе мој, спаси ме промишљањем Твојим.
Нека не будем одлучен, Исусе мој, од неисказане славе Твоје, нека не будем стављен на леву страну, Исусе преслатки, а Ти ме као милосрдан, Христе Исусе мој, умири, уврсти ме међу овце Твоје што су с десне стране.
Богородичан: Исуса, Богородице, Кога си носила, Једина свечедна Дјево, Њега, Чиста, умилостиви као Сина Свога и Створитеља, да избави од искушења и беда и огња будућег оне који прибегавају Теби.
МОЛИТВА ПРЕСЛАТКОМ ГОСПОДУ НАШЕМ ИСУСУ ХРИСТУ
Владару, Господе Исусе Христе, Боже наш, Који си се ради свог неисказаног човекољубља у последње време обукао у тело од Приснодјеве Марије, ми слуге Твоје, Господару, славимо Твоје спасоносно промишљање о нама. Певамо Теби, јер Тебе ради упознасмо Оца. Клањамо се Твојој по телу Пречистој Мајци, Која је послужила тако страшној тајни. Хвалимо Твоје анђелске хорове као славитеље и служитеље Твога величанства. Блаженим називамо великог Претечу Јована који Те је крстио. Господе, поштујемо и Пророке који су те претсказивали. Прослављамо Твоје свете апостоле, величамо и мученике, а Светитеље Твоје славимо, и клањамо се Преподобнима Твојим, и све Твоје Праведнике славословимо. Такав и тако многобројан и неисказан скуп божански, ми слуге Твоје, приводимо на молитву Теби, свемилосрдном Богу, и ради тога молимо опроштај нашим гресима, подари нам ради свих Светитеља Твојих, а још више ради светог милосрђа Твог, јер си благословен за навек. Амин.
Свети Јован, митрополит Евхаитски (14 јун) у 11. веку
”Православни каноник”, манастир Денковац, 2004.л.Г.
са благословом Епсикопа шумадијског Господина Јована