МОЛИТВА ПРЕ ПОЈАЊА

Молитвама Светог Јована Дамаскина, преподобног Романа Слаткопојца, преподобног Јована Кукузеља и свих Светих Отаца наших, Господе Исусе Христе, Боже наш, помилуј нас.
Молимо те, отвори нам и освети и духовни и телесни слух и подари нам снагу да својим недостојним устима и срцима сведочимо и благовестимо Твоја бескрајна савршенства и пуноћу истине, доброте и лепоте. Помози нам да целомудрено и трезвено, смиреним духом и чистим срцем појући Тебе, очистимо духовно и телесно себе и оне који нас слушају и да се кроз појање обучемо у светлост љубави и живота, у заједници са Тобом и свима Светима.
Помози нам да те кроз појање достојно хвалимо и славимо, усрдно молимо и неизмерно благодаримо за ничим заслужене дарове којима си нас обасуо и да нам појање не буде на гордост и осуду, већ да се преображени у Теби појањем придружимо анђеоским хоровима који непрестано славе Тебе са беспочетним Твојим Оцем и пресветим и благим и животворним Твојим Духом, сада и увек и у векове векова. Амин.
Молитва после појања
Благодаримо Ти Христе Боже наш, који си нас удостојио да се кроз појање приближимо тајни силе и славе Твоје.
Не одбаци нас грешне него и убудуће, прими као скупоцено миро хвалу коју Ти узносимо.
Молимо Те да се појући све више испуњавамо Духом како би Те благодатно обитавајући у Твојој неприступној и нетварној светлости, славили неисказаним и неизречивим речима. Јер си Ти истинита светлост која просвећује и освећује све и сва и Тебе поје сва твар кроз све векове. Амин.
Молитва Господу Исусу Христу
Слава Ти Боже на свему. Благодарим Ти што Си ме удостојио да уђем под кров светог храма Твога, да слушам Твоје речи живота, да видим свету тајну Твоју. У Твоје руке полажем сав живот свој. Прими ме у заштиту Своју, и управи свагда стопе моје на пут правде, светлости и истине. Оснажи немоћ моју, прегледај грехе моје, приведи ме Себи с десне стране о страшном Суду Своме, и дај души мојој радост и утеху у вечном блаженству Своме. Слава Ти, Боже, на свему. Амин.