МОЛИТВЕ ПРЕ И ПОСЛЕ ОБРОКА *


Молитва пре доручка

прекрстивши се, реци молитву:

Пресвета Тројице, помилуј нас; Господе, очисти грехе наше; Владару, опрости безакоња наша; Свети, посети и исцели немоћи наше, имена Твога ради.

прекрстивши се, седи за сто.

Молитва после доручка

уставши од стола, прексти се и реци молитву:

Достојно је ваистину блаженом звати Тебе, Богородицу, увек блажену и пренепорочну и Матер Бога нашега. Часнију од Херувима и славнију неупоредиво од Серафима, Тебе што Бога-Реч непорочно роди, ваистину Богородицу величамо.

и прекрсти се.

*
* * *
*

Молитва пре ручка 

прекрстивши се, реци молитву:

У име Оца и Сина и Светога Духа.

Оче наш који си на небесима, да се свети име Твоје, да дође царство Твоје, да буде воља Твоја и на земљи као што је на небу; хлеб наш насушни дај нам данас; и опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима својим; и не уведи нас у искушење, но избави нас од нечастивога.

(затим) Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин. 

Господе помилуј. (трипут)

Молитвама светих Отаца наших Господе Исусе Христе Боже наш помилуј нас. Амин.

потом се прексти и седи за сто.

(ако је присутан свештеник, по : Господе помилуј, реци : Оче Благослови!; ако је присутан епископ: Владико свети благослови!, а свештеник благосиља: Христосе Боже, благослови јело и пиће слугу Твојих јер си свет свагда,сада и увек и у векове векова. Амин. )

Молитва после ручка

уставши од стола, прексти се и реци молитву:

Благодаримо Ти, Христе Боже наш, што си нас нахранио земаљским Твојим добрима; не лиши нас ни Твог небеског царства , но као што си дошао међу Твоје ученике, дарујући им мир, дођи и нама и спаси нас.
(затим) Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

(и остало као на крају молитве пре јела)

(ако је присутан свештеник, завршава: Благословен Бог који нам је милостив и од својих богатих дарова нас храни својом благодаћз и човекољубљем свагда, сада и увек и у векове векова. Амин. )

*
* * *
*

Молитва пре вечере 

прекрстивши се, реци молитву:

Јешће убоги и наситиће се, и прославиће Господа који Га траже; жива ће им бити срца у векове векова. Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

(као на крају молитве пре ручка)

Молитва после вечере

уставши од стола, прексти се и реци молитву:

Твоја утроба, Богородице, поста света трпеза са налази небесним хлебом, Христом Богом нашим; сваки који једе од њега не умире, као што је рече Хранитељ свију.

(затим) Часнију од Херувима и неупоредиво славнију од Серафима, Тебе што Бога – Слово непорочно роди, сушту Богородицу ми Те величамо.

(потом) Развеселио си нас, Господе, творевинама Твојим и делима руку Твојих обрадовасмо се. Светлост лица Твога поста знак на нама, Господе. Дао Си ми весеље у срце. Од плода пшенице, вина и уља свога умножише се*. У миру ћу и лећи и заспати, јер ме Ти Сам, Господе, настани у поуздању. Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и свагда и у свевекове векова. Амин. 

(ако је присутан свештеник, завршава: С нама је Бог Својом благодаћу и човекољубљем сада и свагда и у векове векова. Амин. ) 

* непријатељи моји