МОЛЕБАН СВЕТОМ АРСЕНИЈУ СРЕМЦУ, АРХИЕПИСКОПУ СРПСКОМ

 

МОЛЕБАН СВЕТОМ АРСЕНИЈУ СРЕМЦУ, АРХИЕПИСКОПУ СРПСКОМ
празнује се 28. октобра (10.новембра)
Благословен Бог наш сада и увек и у векове векова!
Амин!
Свети Боже, свети Крјепки, свети Бесмртни помилуј нас. (трипут)
Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек и све векове векова. Амин.
Пресвета Тројице, помилуј нас; Господе очисти грехе наше; Владико, опрости безакоња наша; Свети, посети и исцели немоћи наше, имена Твога ради.
Господе помилуј. (трипут)
Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек и у све векове векова. Амин!
Оче наш који си на небесима, да се свети име Твоје, да дође Царство Твоје, да буде воља Твоја и на земљи као и на небу; хлеб наш насушни дај нам данас; и опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима својим; и не уведи нас у искушење; него нас избави од злога.
Јер је Твоје Царство и Сила и Слава Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек и у све векове векова. Амин!
У миру Господу се помолимо.
Господе помилуј.
За вишњи мир и спасење душа наших, Господу се помолимо.
Господе помилуј.
За мир свега света, за непоколебљивост светих Божјих Цркава, и сједињење свих, Господу се помолимо.
Господе помилуј.
За овај свети храм, и за оне који са вером, побожношћу и страхом Божјим улазе у њега, Господу се помолимо.
Господе помилуј.
За Светог патријарха нашег (или Високопреосвештеног Митрополита, или Преосвештеног архијереја) нашег (име), за часно презвитерство, у Христу ђаконство, за сав клир и вјерни народ, Господу се помолимо.
Господе помилуј.
За благоверни и христољубиви род наш и за православне хришћане, да им Господ Бог помогне и да одоле сваком непријатељу и противнику, Господу се помолимо.
Господе помилуј.
За овај град, за сваки град, крај и оне који вером живе у њима, Господу се помолимо.
Господе помилуј.
За благорастворење ваздуха за изобиље плодова земаљских, и времена мирна, Господу се помолимо.
Господе помилуј.
За оне који плове, за путнике, болеснике, паћенике и сужње, и за њихово спасење, Господу се помолимо.
Господе помилуј.
Да нас избави од сваке невоље, гњева, опасности и нужде, Господу се помолимо.
Господе помилуј.
Заштити, спаси, помилуј и сачувај нас, Боже, благодаћу твојом.
Господе помилуј.
Поменувши Пресвету, Пречисту, Преблагословену, Славну Владичицу нашу Богородицу и Приснодјеву Марију са свима Светима, сами себе и једни друге и сав живот свој Христу Богу предајмо.
Теби, Господе.
Јер теби приличи свака слава, част и поклоњење, Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек и у векове векова. Амин!
Милости наставниче, и благоутробија сокровишче, јеже свјем отверзал јеси; правовјерија учитељу, и архијерејев божественоје удобреније, оче наш Јерарше Арсеније, нишчих бил јеси заступник: тјем моли Христа Бога, просвјетити души нашја, да не когда уснем во смерт.
Милости наставниче, и ризницо милосрђа коју си отворио свима, правоверија учитељу, и архијејереја божанствени украсе, оче наш Јерарше Арсеније, сиромашних био си заштитник, моли зато Христа Бога, да просвијетли душе наше, да никад не заспемо у смрти.
Помилуј ме, Боже, по великој милости Својој, и по обиљу милосрђа Свога очисти безакоње моје. Опери ме добро од безакоња мога, и од греха мога очисти ме. Јер безакоње моје ја знам, и грех је мој стално преда мном. Теби јединоме сагреших, и зло пред Тобом учиних. Да се оправдаш у речима Својим, и победиш када Ти суде. Гле, у безакоњима се зачех, и у гресима роди ме мати моја. Гле, истину љубиш, и јављаш ми непознатости и тајне мудрости Твоје.
Покропи ме исопом, и очистићу се; опери ме, и бићу бељи од снега. Дај ми да слушам радост и весеље, да се обрадују кости потрвене. Одврати лице Твоје од грехова мојих, и сва безакоња моја очисти. Срце чисто саздај у мени, Боже, и Дух прав обнови у утроби мојој. Не одбаци ме од лица Твога, и Духа Твога Светога не одузми од мене. Дај ми радост спасења Твога, и Духом владалачким утврди ме. Научићу безаконике путевима Твојим, и безбожници ће се обратити к Теби.
Избави ме од крви, Боже, Боже спасења мога, обрадоваће се језик мој правди Твојој.
Господе, отвори усне моје, и уста моја казиваће хвалу Твоју. Јер да си хтео жртве, ја бих Ти принео; за жртве свеспаљенице не мариш.
Жртва је Богу дух скрушен; срце скрушено и унижено Бог неће одбацити.
По благовољењу Своме, Господе, чини добро Сиону, и нека се подигну зидови Јерусалимски.
Тада ћеш благоволити жртву правде, приносе и жртве свеспаљенице, тада ће принети на жртвеник Твој теоце.
Помошник и покровитељ, бист мње во спасеније, Сеј Бог мој и прослављу јего, Бог оца мојего, и вознесу јего, Славно бо прослависја.
Свети оче Арсеније, моли Бога за нас.
Боже Спаситељу мој, отвори уста моја, и језик мој појасни, како да прославим Јерарха твога, кога си на земљи прославио, да се лепо слави: јер се дивно прослави.
Свети оче Арсеније, моли Бога за нас.
Мудрост Божија која највишња држи, у небеске те станове настањујући, за дела те дарујући даровима, горњих те чинећи становником, који Господу певају: јер се дивно прослави.
Свети оче Арсеније, моли Бога за нас.
Божанствене љепоте, веселећи твоју свештену зраку, у вишња те почивалишта усељавајући, к Божанској трпези, који Богу пјевају: јер се дивно прослави.
Утверди Господи на камени заповедеј твојих, подвигшејесја сердце моје, јако једин свјат јеси и Господ.
Свети оче Арсеније, моли Бога за нас.
Дела твоја дотичући се Божанског просветљења, од земаљских к вишњим жељама спомен узноси, преводећи од трулежи у живот бесконачни.
Свети оче Арсеније, моли Бога за нас.
Твоја успомена остаје светитељу, и кротост срца твога из рода у род: овај који постаје сличан Теби, који се наслађује твоје Божанске славе, достојно те величамо.
Свети оче Арсеније, моли Бога за нас.
Прођу сенке закона изнемогавши јављањем добрих вести дела твојих, Христос Истина сјајећи све просветљава, који с вером славе успомену твоју светитељу.
Услиша пророк пришествије твоје Господи и убојасја, јако хошчеши од дјеви родитисја, и человјеком јавитисја и глаголаше: услиша слух твој и убојахсја: Слава сиље твојеј Господи.
Свети оче Арсеније, моли Бога за нас.
Онај што изасја светлост и просветли јутро, показа те даном, освештени оче Арсеније. Учењем о Божанству Његовом, к светлости тога све се уздижући, којим су просвјетљавана духовна твоја деца, спомен твој празнујемо.
Свети оче Арсеније, моли Бога за нас.
Животу Архијерејства твога, немајући образац супарника, без сведока те откривају. Јер духовним подчини телесно, својим одласком се у небеса усели, где славећи увек блажени Арсеније, светлошћу божанском просветли оне који ти са љубављу певају.
Свети оче Арсеније, моли Бога за нас.
Чудеса твоја којих си се удостоио преподобни од свога господара, гледајући твоја божанствена деца, духовних се сладости наслађујемо. Имајући те за представника пред њим, молимо се, удостој нас да задобијемо божанствену заједницу.
Мир мног љубљашчим тја Христе, и ношч просвјешченија в пишчи словес твојих: сего ради от ношчи утрењујушче, просим милост от Тебе человјекољубче.
Свети оче Арсеније, моли Бога за нас.
Свемогућа мудрост и сила Господња која је све створила, учини преосветљеног стубом истине, дом је створила, вртове Божанске његове напајајући, и јеретичке насртаје понижавајући, увек блажени Арсеније, зато те хвалимо.
Свети оче Арсеније, моли Бога за нас.
Красота Вишњега засија са неба, смесом светитељства одену те, учесника небесне трпезе те учини, садашњег, пак, доносиоца вернима показа, свештени који вапијеш, молим милост од тебе човекољубче.
Свети оче Арсеније, моли Бога за нас.
Испунивши се божанског духовног изливања, преосвештена твоја глава, сладост језика задржати не може. Јер, ако и у земљу сиђе, духом у небеса стиже, оче Арсеније, мир измоли душама нашим.
Возопих свјем сердцем моим к шчердому Богу, и услиши мја от ада преисподњаго, и возведе от тљи живот мој.
Свети оче Арсеније, моли Бога за нас.
Благодатном славом испуњавају се путовања дела јављајући, земаљско с радошћу се спроводи, небеса, пак, радујући се духом преосвештенога Арсенија приводећи.
Свети оче Арсеније, моли Бога за нас.
Славан плод Богопријатни Божанскога Духа делима сјајећи, Ад помрачује, у славу светитеља који се сакупљају – просветљује. Уистину дођите верни да се просветлимо.
Свети оче Арсеније, моли Бога за нас.
Падањем града, похитав као претеча, бдијући стаде – Арсеније вичући: дођите децо, страху Господњем научите се, као што рече Господ: јер сам кротак и смирен срцем, и наћи ћете мир душама вашим.
Неизреченоје чудо, пешчи избавивиј преподобнија отроки из пламене, во гробје мертав бездиханен полагајетсја, во спасеније нас појушчих: избавитељу Боже благословен јеси.
Свети оче Арсеније, моли Бога за нас.
Иако превазилазиш земље вишњих дотичући се, сједињујући се са њима благодаћу Духа, неизрециве славе испуњавајући, синовима светлости чинећи, оне који певају: Благословен Бог отаца наших.
Свети оче Арсеније, моли Бога за нас.
Светска малаксавају, божанствена се радују, небесна славе, Архијерејски дух твој примајући, земљано погазивши, и на небесима ликујући, са весељем певаху: Благословен си, Боже, отаца наших.
Свети оче Арсеније, моли Бога за нас.
Добродетељи Божанственога ти Духа, раширише улазе, божанствена се твоја деца уводе у живот, који желимо: Моли за нас просветљени Арсеније.
Хвалим благословим поклањајемсја Господеви, појушче и превозносјашче во всја вјеки.
За законија отеческија блажен во вавилоње, јуноши пребједствујушче, царјујушчаго оплеваша повељеније безумноје, и совокупљени имже несварившасја огњем, державствујушчему достојнују воспјеваху пјесањ, Господа појте дјела, и превозносите во всја вјеки.
Свети оче Арсеније, моли Бога за нас.
Светлошћу Божанственом одевен, благоуханњем цветајући светла успомена твоја Арсеније, просветљује верне, сазивај да вапију: Певајте дела Господа и прославите га у векове.
Свети оче Арсеније, моли Бога за нас.
Молећи да се напуне жељеног обиља Божанствена твоја деца, благоукрашеним ти споменом одмарани, и веселећи се верно певају Ономе који прослави успомену твоју светитељу – кличући: Певате дела Господа и прославите га у векове.
Свети оче Арсеније, моли Бога за нас.
Твоја успомена је вечна Арсеније, објављује кротост и смерност срца твога, и да сабрани посредништвом твојим просветљење божанствено добијемо, весело кличемо: Певајте дела Господа и прославите га у векове.
Странствија Владичња, и безсмертнија трапези на горњем мејстје, високими уми, вјерни приидите насладимсја, возшедша слова, от слова научившесја, јегоже величајем.
Свети оче Арсеније, моли Бога за нас.
Течењем прође твој земаљски живот, и не лиши те небескога стана, јер се не спотаче нога тела твога, дух дремљивости теби не одоли, хранећи те Богу, зато моли за нас Господа, преосвештени оче Арсеније.
Свети оче Арсеније, моли Бога за нас.
Небеска лица се радују, ми, пак, земљски песмама прослављамо, демонска сила нестаде, видећи просветљени дух твој, где се усељава у небеске станове, свештени Арсеније моли за оне који те славе.
Свети оче Арсеније, моли Бога за нас.
Оцу и Сину и Светоме Духу, с вером се поклањамо, Тројично јединство славећи, и са љубављу певајући говоримо: молитвама светитеља твога Арсенија помилуј и сачувај све нас.
Храном речи твојих, богоносни Арсеније, духовна чеда твоја храниш, језиком хвалећи, а уснама појање приносећи, Христе! Ти јеси светлост неисказана.
Помилуј нас, Боже, по великој милости својој, молитвама светог оца нашег Арсенија, молимо Ти се, услиши (нас) и помилуј.
Господе помилуј! (трипут)
Још се помолимо за доброверни и Христољубиви род наш.
Господе помилуј! (трипут)
Још се помолимо за Високопреосвештенога Митрополита нашега Амфилохија.
Господе помилуј! (трипут)
Још се помолимо за сву браћу нашу и за све православне хришћане.
Господе помилуј! (трипут)
Јер си милостив и човјекољубив Бог, и Теби славу узносимо, Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек, и у векове векова. Амин.
Премудрост!
Утврди, Боже, Високопреосвештеног Митрополита (или Преосвештеног архијереја) нашег (име), православни и Христољубиви род наш, свету православну веру, православне хришћане у све векове векова.
Пресвета Богородице спаси нас.
Часнију од херувима и неупоредиво славнију од серафима, Тебе Која роди нетрулежног Бога Реч, уистину Богородицу величамо.
Слава Теби Христе Боже, надање наше, слава Теби.
Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек и све векове векова.
Господе помилуј! (трипут)
Амин.
Молитвама светог оца нашег Арсенија и свих светих, Господе Исусе Христе, Боже наш, помилуј и спаси нас.
Амин.