МОЛЕБАН СВETOM ЂАКОНУ АВАКУМУ БЕОГРАДСКОМ

 

МОЛЕБАН СВETOM ЂАКОНУ АВАКУМУ БЕОГРАДСКОМ
саставио прота Милорад Голијан (2006)
Припремне молитве…
Икос 1.
Иако најмањег чина црквеног, заједно са архиђаконом Стефаном, првомучеником, сирмијумским ђаконом Димитријем и ти свети ђаконе Авакуме, достигао си врхове светости Христове.
Радуј се врело планинско,
Радуј се јагње православно,
Радује се љубави материнска,
Радуј се цвете пролећа,
Свети мучениче ђаконе Авакуме, моли Бога за нас.
Кондак 1.
Славимо Бога у Светој Тројици. Бога што у души и свести човечијој направи себи земаљски стан, себи Богу Логосу, Творцу света. Алилуја!
Икос 2.
Кнежевски си пошао из свога Кнешпоља и прешао у земљу Србију, земљу буна и устанака. Све буне у Србији Небом вођене су успеле. Све оне по људској памети и моћи, пропадоше. Паде и буна Хаџи Продана и ти, Свети ђаче, би принешен на жртву.
Радуј се крви литургијска,
Радуј се лепото материна,
Радуј се снаго младости,
Свети мучениче ђаконе Авакуме, моли Бога за нас.
Кондак 2.
Господе, обуче се у човека и патњу људску понесе на Себи. Кроз Аврама Отац Твој Небески се сажали и поштеде сина његова. С колико бола пусти Тебе да замениш наше синове и кћери. О, слава Теби Боже. Алилуја!
Икос 3.
На страни мајчиног млека били су плаво и сунчано небо изнад тебе, лепота зеленила под ногама твојим и радост младалаштва, али ти младости Христова остаде уз млеко крви Христове.
Радуј се вечни човече,
Радуј се брате апостола,
Радуј се грано бисерна,
Радуј се куло православља.
Свети мучениче ђаконе Авакуме, моли Бога за нас.
Кондак 3.
Каже псалмопевац Давид: Тада заповеди Господ облацима одозго и отвори врата небеска. И пусти те им паде мана за јело и хлеб небески им се даде. Хлеба анђелског једе човек, једе до ситости. Дај нам, Господе, хлеба небеског. Алилуја!
Икос 4.
Рекоше моћници овога света: Срби нису Христови и не знају за Христа. Ти сине српскога народа, у предсмртном виђењу твоме, не сети се Перуна громовног ни Аполона сунчаног, него запева песму хришћанску:
„Срб је Христов,
радује се смрти.“
Радуј се победитељу умирања,
Радуј се стубе цркве,
Радуј се лозо Христова,
Радуј се капијо лепоте,
Свети мучениче ђаконе Авакуме, моли Бога за нас.
Кондак 4.
Човечија уста песмом славе Господа. Звезде му певају химну радости. Сунце и месец иду стазама Његовим. Ами славећи празник свештеномученика ђакона Авакума кличемо. Алилуја!
Икос 5.
Отац лажи научи твоје мучитеље да ти припреме колац и да искушају снагу твог трпљења. Наоружан Христовом силом ниси се уплашио људске и сатанске пакости. Вера ти је била јача од турског коља, мучениче Христов.
Радуј се снаго мученика,
Радуј се веро исповедника,
Радуј се љубави покајника,
Свети мучениче ђаконе Авакуме, моли Бога за нас.
Кондак 5.
Нема зелене гране ако није на дрвету, ни лозе ако није на чокоту. Нема Хришћанина ако није у Христу. Слава ти Господе. Алилуја!
Икос 6.
Христос, кога си имао у себи, покупи и твоје телесне болове и однесе на Голготу. Имао си на лицу осмех као да си у колу, а не на кољу, мучениче Христов.
Радуј се куло истине и прогонитељу лажи,
Радуј се стено несаломива,
Радуј се сасуде Духа Светога,
Радуј се весеље анђела,
Свети мучениче ђаконе Авакуме, моли Бога за нас.
Кондак 6.
Диван си Господе у делима Твојих мученика. Диван си Господе у делима Твога стваралаштва. Диван си Господе у слави Твојој. Алилуја!
Икос 7.
И кад видеше Турци да и са коца изгледом твојим проповедаш радост Христове истине, ножем ти срце прободоше.
Радуј се храбри мучениче,
Радуј се снаго крви Христове,
Радуј се српска храбра младости,
Свети мучениче ђаконе Авакуме, моли Бога за нас.
Кондак 7.
Отворићу свету књигу Твоју Господе. Говорићу реч псалмопевца: Готово је срце моје Боже, певаћу и хвалићу Тебе Господе по народима, појаћу Теби по племенима. Алилуја!
Икос 8.
Из крви твоје проливене, невидљиво ниче дрво Србије. Дрво живота литургијског са којег се сви хранимо хлебом живота.
Радуј се охрабрење посусталим у вери,
Радуј се иконо олтарска и свећо небеска,
Свети мучениче ђаконе Авакуме, моли Бога за нас.
Кондак 8.
Благословен Бог отаца наших. Благословен Бог у чаши литургијској.  Благословен Бог у срцу нашем. Алилуја!
Молитва светом ђакону Авакууму београдском
Свети мучениче ђаконе Авакуме, влашћу мучеништва твога помози и нама који те призивамо у ове свете дане да се вратимо Христу Богу и Богочовеку. Треба нам Христос да се прочистимо и очистимо од гнојних и трулежних рана наших. Душе смо загнојили завишћу, мржњом, неверјем. Постали смо слуге противне силе и јако, јако се боримо да будемо изнад других у моћи и власти. Ужасан грех похлепе и среброљубља неда нам ни дана одмора. Гинемо у греховима нашим.
Мучениче Христов помози нам да се смиримо. Из нашег смирења да се роди вера, нада и љубав Христова. Да литургијом уђемо у вечни савез са Богом, те да нам Бог даровима причешћа светог покида везе којима смо повезани и исече гнојнице у нама и покупи наша понижења и узме са наших душа и нашег тела. Јер, Он, Христос је једини и на земљи и на небу који може и који купи наша понижења и узима на себе ради ослобођења живота наших.
То можеш, свети ђаконе, можеш јер си Христов војник и вера ти ништа није мања од вере древних пророка и мученика. Помози нама слабим у вери, крхким у нади и хладним у љубави. Дај, да твојом помоћи будемо спашени и ми, те да заједно са свима светима славимо Једног Бога у Светој Тројици: Оца, Сина и Светога Духа, данас и увек и у векове векова. Амин.
Потом јектенија…
Тропар, глас 4. Као истинити војници Христови кротошћу и смирењем засијасте, и за Христа добро пострадасте, свети мученици Пајсије и Авакуме, али смрт ваша велегласно свима говори: Лепше је за Христа и отаxбину страдати, него без Христа и васцели свет задобити.
Кондак, глас 3. У овом свету као Анђели поживисте и животом Еванђеље испунисте, положисте душе своје за веру и отаџбину, умирући показали сте се јачи од мучитеља: Зато вас прослављамо, свети преподобномученици, Пајсије и Авакуме.