МОЛИТВА У ТУЗИ ДУШЕВНОЈ

Господе Исусе Христе, помози ми.
Тешком чамотињом притиснут сам; животне невоље и искушења, и многобројне нужде и туге витлају ме и придављују; тужна је душа моја, не одвајај се од мене, Светлости Незалазна, него свагда борави у мени, јер без Тебе је – мука и невоља, а са Тобом – успокојење и радост.
Свемогућом силом Својом учини да од мене побегне мрачни облак смућујућих ме мисли и нерасположења, да ишчезне јад и туга срца. Господе, нека ме не смућује бреме греховно, и нека се у Теби, Спаситељу нашем – оправдам, јер си Ти – “умилостивљење за грехе наше” (1 Јн.2,2) – пострадали на крсту ради грехова наших.
Нека ме не смућују житејске невоље и напасти, световне бриге и главобоље, јер си Ти једини Добар и Човекољубив; дао си утеху верним слугама Својим, говорећи: “нећу те оставити, нити ћу од тебе одступити” (Јевр. 13,5); “може ли жена заборавити пород свој…? А да би га и заборавила, ја нећу заборавити тебе” (Ис. 49,15). Ти си кроз уста апостола Твог рекао: “Понизите се под силну руку Божију, да вас узвиси када дође време. Све бриге своје пренесите на Њега, јер се Он брине за вас” (1 Петр. 5,6-7).
Господе, ево ја многогрешни, сву муку своју, све бриге и главобоље своје преносим на Тебе, Спаситеља мог, и јецајући вапијем Ти: укажи ми благовремену помоћ Твоју у свим искушењима и невољама мојим, које Сам знаш, и све уреди на Добро, по светој и спасоносној вољи Својој.
Нека ме не смућују људске неправде и увреде; опрости ближњима мојим све те неправде и увреде, а мене грешног помилуј, опрости ми грехе, и не лиши ме заштите Твоје и милостивог благослова Твог, да бих могао смело говорити: “Господ је помоћник мој, и нећу се бојати, шта ће ми учинити човек?” (Јевр. 13,6).
О, жалостиви Господе, почуј тужну душу моју; Умири је и избави је; Сачувај је под кровом доброте Твоје у све дане живота мога, и Сам управи живот мој ка спасењу, Молитвама Владичице Богородице и Свих Светих Твојих. Амин.