Парох Црквене општине уровачко-кртиначке

crkva-sara-svestenosluzitelji  

ПЕТАР ПАРАКЛИС рођен је 1947. године у Вилчевићима, ошитина Калесија код Тузле, у близини манастира Папраћа, у Босни. Из породице Параклис потекло је неколико свештеника и монаха.
Богословију је завршио 1969. године у Сремским Карловцима. Рукоположен је у чин ђакона и свешетника 1969. године у Пакрацу од епископа славонског Емилијана.

Свештеник Петар службовао је пре доласка у Звечку у епархијама Зворничко – тузланској, Славонској и Сремској. У Зворничко-тузланској епархији био је свештеник у селу Бузекара, где је уз помоћ мештана овога села саградио нову цркву посвећену Светом архангелу Гаврилу. Црква је подигнута 1979. године и освећена од патријарха Германа, епископа шабачко-ваљевског Јована и зворничко-тузланског Василија.

По преласку у Славонску епархију подигао је три цркве. Прва црква подигнута је у Клокочевику код Славонског Брода 1988. године и посвећена је Светој Тројици. Освештао ју је епископ славонски Лукијан 1989. године, а знатно је оштећена за време рата у Хрватској 1991/1992. године.

Друга црква сазидана је у Новом Топољу 1989. године и посвећена Светом пророку Илији. Демолирана је у рату 1991/1992. године.

Трећа црква је подигнута у Паучју код Ђакова и посвећена је Светом Георгију. Ова последња црква срушена је 1991. године. Када је почео рат у Хрватској, Петар Параклис избегао је у Сремску епархију и био од 1992. године парох у Дивошу. У Звечку прелази 1995. године у јуну месецу у парохију уровачко-кртиначку, да би потом, исте године, био постављен за првог пароха новоосноване Црквене општине уровачко-кртиначке.