Црквена порта

У црквеној порти налазе се парохијски дом, Црквени музеј, магаза, горионик за свеће, чесма и парк. Порта обухвата 56 ари, од тога 36 ари је подручје старог гробља на којем су изграђени црква и музеј, 14 ари – плац са зградом парохијског дома и остатак – део плаца уз парохијски дом који је поклонио Дејан Стевановић из Уровца. За парохијски дом је купљена недовршена кућа, на плацу који се налази на југоисточној страни од цркве и наслаља на црквену порту. Парохијски дом се налази на плацу који има 16 ари, тако да, заједно са црквеном портом, укупно има 50 ари.

{photogallery}images/stories/porta/porta1{/photogallery}

Донацијама Министарства вера и Владе Ранковића парохијски дом је завршен, уз дозиђивање још једне сале која је служила као музејска поставка, до подизања нове зграде Музеја.
Парохијски дом у приземљу има две сале, канцеларију и кухињу. На спрату се налазе просторије за становање свештеника.

{photogallery}images/stories/porta/porta2{/photogallery}

Преко пута главног улаза у цркву налази се чесма у облику крста, са четири испуста и четири славине. На врху чесме налази се крст, а на свакој страни чесме урађене су иконе: Свете Петке, Светог Василија Острошког, Светог архангела Михаила и Марије Магдалине. Архитекта Иванка Вања Црнобрња је пројектовала чесму. Према том пројекту, урађени су крстови на цркви и ограда око црквене порте.

Југозападно од цркве налази се неколико преосталих надгробних споменика.

У црквеној порти налази се парк, с најразноврснијим облицима украсног дрвећа. Изглед парка је осмислила др Драгица Билотић, професор на Шумарском факултету, родом из Уроваца. У парку, који је налрављен средстеима ЕКО фонда општине Обреновац, налазе се саднице царског дрвета гинко билоба, које је на Далеком истоку сађено поред храмова. Ту су и саднице липе, брезе, америчког црвеног храста, тисовине, тује, Панчићеве оморике и другог украсног шибља. Црквена порта препуна је разноврсног цвећа које с великом љубављу током целе године сади и одржава супруга свештеника Петра, госпођа Грозда. У овој изузетно лепој порти осећа се спој духовности и природе. Стога, то је изузетно место где намерник, предајући се молитвеном тиховању, може доживети духовни преображај и окрепљење.

{photogallery}images/stories/porta/porta4{/photogallery}

Чесма – слика