MОЛИТВЕ У РАЗНИМ ПРИЛИКАМА II део

Молитва за непријатеље

Господе Исусе Христе, Боже наш, прими од мене, недостојног слуге Твог, молитву ову за непријатеље моје и наше, буди милостив према свима који нас мрзе или вређају, прогањају или муче, немој им судити како заслужују, него по великој милости Твојој, обрати их све: неверне правоверју и побожности, а верне да се уклоне од зла и чине добро – како не би нико од њих погинуо због нас недостојних слугу Твојих.
Господе милостиви, молим Ти се, нарочито за оне који су ме било чиме увредили или ожалостили, или ми било какво зло учинили. Не кажњавај их ради мене грешног, но излиј на њих богату благост Твоју.

Молитва за завиднике и клеветнике
Помилуј, Господе, оне који ме мрзе и завиде ми. Помилуј и оне који ме опадају и клевећу. Нека нико од њих, ни у овом веку, ни у будућем, не претрпи ни најмању штету ради мене нечистог, већ их просвети милосрђем Твојим, и покриј благошћу Својом, о Свеблаги!

Молитва за опседнуте демонима – светог Јована Златоустог
Боже вечни, Који си избавио род људски од робовања ђаволу, избави слуге Твоје од сваког дејства духова нечистих; нареди злим и нечистим дусима и демонима да одступе од душе и тела слугу Твојих и да не бораве нити да се скривају у њему, него да у Свето име Твоје и Јединородног Сина Твог и Животворног Духа Твог, беже од створења руку Твојих, да би, очистивши се од сваког деловања ђаволског, поживели свето и праведно и побожно, удостојавали се пречистих Тајни Јединородног Сина Твог и Бога нашег, са Којим си благословен и прослављен, са Пресветим и Благим и Животворним Твојим Духом, сада и увек и у векове векова. Амин!

Молитва за избављење од хулних помисли
Господе, видиш муку моју, видиш невољу моју, видиш и безочност врага мог где ме ужасно и страховито напада хулним помислима, мучећи ми душу, ојађујући ми срце, помрачујући ми ум и смућујући ми савест. Његово богохулно нашаптавање и богомрско говорење у уму мом толико мрзим, да бих радије волео умрети него ове хулне помисли на Тебе благог Бога мог примити, и пристати на њих, које враг мој у уму мом говори. Али због немоћи своје ја нисам у стању, Боже мој, да победим ове вражје богохулне и богомрске мисли, нити их од себе одагнати. Јер природа је моја страсна, ум непостојан, сила моја немоћна а враг је мој јак и сила његова превазилази моје силе. И ако Ти, Господ јак и силан, не будеш у људима Својим, ко би се могао сачувати од врага и човекоубице ђавола? Зато ничице падам пред Тобом, о свемилостиви и свежалостиви Саздатељу Боже, који не желиш моје очајање, и молим свесилну помоћ Твоју: разбиј главу врагу који ме мучи! Бљесни муњом и разјури непријатеље који су ме опколили! Заруди у срцу мом светлом зором благодати Твоје, да би побегао од мене тамни облак хулних мисли што насрћу на мене, да бих ја у светлости помоћи Твоје угледао Тебе, Христа мог, који просвећујеш сваког човека, и стао ходити у светлости лица Твог и радовати се о имену Твом вавек. Амин.

Молитва за обраћење и привођење вери светог Серафима Саровског
Спаси Господе и помилуј слугу (име) и просвети му ум светлошћу разума светог Јеванђеља Твог, и научи га, Спасе, да твори вољу Твоју, јер си ти Бог наш.

Молитва за спасење ближњег
Милостиви Господе, нека буде воља Твоја; Ти Који хоћеш да се сви људи спасу и дођу у познање истине, спаси и помилуј слугу Твог (име). Прими ову моју жељу као вапај љубави коју си Ти заповедио.