MОЛИТВЕ У РАЗНИМ ПРИЛИКАМА I део

Молитва кад се пали свећа или кандило
(Из књиге “Одговори светих отаца на питања мирјана”)

Господе Исусе Христе, Сине Божји, помилуј ме грешног, и опрости ми грехове моје и прими жртву ову у славу и част светог имена Твог, а за спасење душе моје (или: душа сродника мојих, или: имена особа).
Пресвета Богородице помилуј ме грешног, опрости ми грехове моје, и прими жртву ову у славу и част Пресветог имена Твог, а за спасење душе моје (или: душа сродника мојих, или: имена особа).
Молитва пре узимања просфоре и свете воде
(Из књиге “Одговори светих отаца на питања мирјана”)
Господе Боже мој, нека ми твој свети дар просфора, и света вода, буду на остављења грехова мојих, на просвећења ума мог, на укрепљење душевних и телесних сила мојих, на здравље душе и тела, на савладавање страсти и немоћи мојих по бескрајном милосрђу Твом, молитвама пречисте Мајке Твоје и свих светих Твојих, амин.
Молитва пре читања житија светих
Реци ми тајне и непознате премудрости Твоје, у Тебе се уздам, Боже, да ћеш ми Ти просветлити ум и мисли светлошћу разума Твог, да не само да читам написано, већ да то и творим, да ми не би било на грех и осуду читање житија светих, већ на обновљење и просвећење и спасење душе моје на путу у вечни живот.