Изградња цркве

ИЗГРАДЊА ЦРКВЕ ПРЕПОДОБНЕ МАЈКЕ ПАРАСКЕВЕ – СВЕТЕ ПЕТКЕ У УРОВЦИМА

Деведесетих година прошлог века, аутор ове монографије на једној свечаности у Београду, изнео је владици Лаврентију идеју о изградњи цркве у Уровцима. Као аргументе навео је податак да је у атару села, на Брески, постојала некада црква, да постоји потреба становништва за црквом која би се налазила ближе селима Уровци и Кртинска због њихове велике разуђености. Епископ Лаврентије је одговорио да ће размотрити могућности за формирање нове парохије. Прве мере у вези са изградњом цркве предузете су 1995. године, када је за свештеника парохије уровачко-кртиначке постављен протојереј Петар Параклис.

 

Отац Петар је први богослужбени простор, до изградље цркве, обезбедио у бившој Месној канцеларији. Простор је преуређен и направљена мала капела. Сакупљен је и прилог и купљено звоно од 117 килограма из звоноливнице Јеврема Поповића из Београда. Освећење звоника, који је од гвоздене конструкције, иначе, поклон Термоелектрана „Никола Тесла” из Обреновца, извршио је епискон бихаћко-хегровачки Хризостом, 1996. године.

Црквени одбор је одмах формиран и отпочело се са организовањем посла за изградњу темеља цркве, чије је освећење заказано за 27. октобар 1996. године. У септембру 1996. године одржан је састанак на коме је учествовао епископ Лаврентнје, представници Министарства вера, представници СО Обреновац, Термоелектране „Никола Тесла” и других друштвених и приватних предузећа. На том састанку су се договорили о прикупљању средстава потребних за изливање темеља. Божијим промислом све се одвијало по плану, па је темељ свечано постављен за црквену славу Свету Петку, 27. октобра 1996. године. Темељ је урадило предузеће “Слобода” из Обреновца. Освећење темеља извршио је епископ датматински Лонгин.

otac-paraklis-na-temeljima-crkve   izgradnja-crkve-svete-petke

С радовима се наставило у пролеће 1997. године, уз помоћ Термоелектране „Никола Тесла” и других друштвених и приватних предузећа, као приложника-појединаца. Радове је изводило предузеће “Јабланица” из Ваљева. Мећутим, због заостатка у динамици ицплате, предузеће је напустило изградњу, па је куполу, за само три месеца пре освећења, 8. авгуета 1999. године, урадило приватно предузеће “Спид” из Обреновца, чији је власник Златко Недељковић, родом из Бреске.

Црква је покривена бакарним лимом, уграђене су подне керамичке плочице, које су у току 2005. године, захваљујући донацији Владе Ранковића, замењене мермерним. У цркви се налази део моштију Свете Петке, Светих Врача Козме и Дамјана и Светог Јована Крститеља Господњег, Светог Николаја Мириклијског и Светог Симеона Дајбабског.

 

{photogallery}images/stories/izgradnja-crkve/slike-izgradnja-crkve{/photogallery}

Поменимо значајније дародавце и донаторе: Термоелектране “Никола Тесла” из Обреновца; Министарство вера Владе Републике Србије; браћа Борисав и Бранислав Рисојевић, власници предузећа “Док” из Обреновца; Милица и Радоица Кнежевић, власници предузећа “Климатехник” из Обреновца; општина Обреновац; Фонд за изградњу Обреновца; ЈКП “Обреновац”; Електродистрибуција “Обреновац”; “Слобода” Обреновац; “Прва Искра” из Барича; “Зорка” Шабац. Значајну помоћ у извођењу земљаних радова дала је инжењеријска јединица Војске Југославије из Обреновца.

Први је за изградњу цркве поомоћ пружио Милета Радојевић из Лазаревца. Затим, Станимир Севић, родом из Жлијепца – Република Српска, Владимир Јаковљевић из Бранковине, Љубиша Гајић из Уроваца, Драган и Дејан Стевановић из Уроваца, Томислав Љ. Бранковић из Уроваца, Драган Лукић из Уроваца, Маринко Васић из Обреновца, Анђелка Спремић из Београда и Ване Стојмановски из Уроваца.

Посебно место као задужбинару прилада Николи Ерцеговцу из Београда, који је са својом породицом: супругом Маријом, кћерком Надеждом и зетом, стално помагао изградњу храма. Кћерка Надежда била је кума на освећењу храма.

{photogallery}images/stories/izgradnja-crkve/izgradnja-crkve-donatori{/photogallery}

Влада Ранковић из Обреновца поклонио је цркви два звона која су освештана од епискола аустралијско-новозеландског господина Милутина 2003. године.

У изградњу цркве велики труд уложио јс надлежни парох протејереј Петар Параклис, који је у овом послу имао значајну подршку супруге Грозде. Црква је завршена и освећена од стране епископа Лаврентија 8. августа 1999. године. На пригодној свечаности тога дана, епископ је свим заслужним за изградњу цркве поделио одговарајуће грамате и захвалнице. Црквена општина је такође поделила захвалнице.

 

Свети архијерејски сабор Српске православне цркве, на седници одржаној 15 септембра 1999. године, доделио језбог нарочитих заслуга за изградњу цркве у Уровцима, Орден Светог Саве другог реда Термоелектранама “Никола Тесла” из Обреновца и Томиславу Б. Бранковићу, саветнику министра у Министарству вера, из Београда, родом из Уроваца.

Протојереј Петар Параклис одликован је правом ношења напрсног крста и звањем протојереја-ставрофора од стране епископа Лаврентија, на Свету Петку 2003. године.

  crkva-svete-petke-93